Miloš Miladinović Film Edge of Tomorrow (Na rubu vremena)

Edge of Tomorrow (Na rubu vremena)



na_rubu_vremena

U prošlom tekstu sam sa vama podelio utiske o filmu ,,Transcendence“ (Virtuelna svest ) i krenuo sa serijalom tekstova o filmovima u 2014. godini, a kojih je bilo dobrih ali i loših. Moj izbor je bio da krenem od najboljeg. ,,Edge of Tomorrow“ (Na rubu vremena), je slavnom Tomu Kruzu doneo veliki povratak na filmsku scenu. Uloga Vilijama Kejdža mu je definitivno odlično legla uz dobar scenario ovaj film je postao pravi blokbaster.

Scenario

Invazija vanzemaljaca je u punom zamahu i samo major Vilijam Kejdž (Tom Kruz) može da spreči potpunu propast ljudskog roda. Kejdž je sticajem nesrećnih okolnosti stekao sposobnost da ključni dan za spas ili propast Zemlje proživljava iznova i iznova. Zarobljen u začaranom krugu, Kejdž uz pomoć prekaljene ratnice Rite Vrataski (Emili Blunt), pokušava da smisli strategiju kojom će poraziti višestruko nadmoćnijeg neprijatelja.

Iz mog ugla

Film Edge of Tomorrow (Na rubu vremena) je defintivno jedan novi način gledanja na invaziju vanzemaljaca na našu planetu i odbranu iste . Film nas vodi kroz priču ne tako hrabrog vojnika Vilijama Kejdža koji uopšte nema iskustva u borbi. Zapravo, Kejdžov zadatak je podizanje morala u vojsci, širenje popagande, tako da borba na terenu i nije bila njegov fax.

Teško je opisati ovako dobar film kao što je  ,,Edge of Tomorrow“. Vanzemaljci su napali ceo svet, počevši da ga osvajaju od Evrope. Onda imamo veliku bitku koja podseća na ,,Dan D“ samo što se ovde umesto nacista nalaze vanzemaljci. Dodajmo još to da Vilijam Kejdž biva inficiran krvlju vanzemaljca zbog čega dobija moć, zahvaljujući kojoj on proživljava isti dan, iznova.

Vanzemaljci su svakako zanimljivo osmišljeni, njihov izgled ali i način na kome funkcionišu,  Oni u suštini rade na principu Borgova, negativaca iz poznate serije ,,Zvezdane Staze“. Postoji matica koja upravlja ostatkom košnice ili kako je lepo rečeno u filmu: ,,Vanzemaljci su deo nervnog sistema kojim upravlja ,,mozak“.

Rita Vrataski (fenomenlana Emili Blunt) je defintivno neko koga bih voleo da vidim u još nekom filmu ovog tipa ili u ulozi neke od Marvelovih junakinja. Možda deluje pomalo nežno ali definitivno ima ,,crtu“ koja je potrebna za superheroje.

Mogli bi smo reći da je radnja već viđena u filmovima kao što je ,,Dan Mrmota“ i ,,Svemirski vojnici“, možda jeste ali spojiti ta dva filma u jednom je genijalno. Sa odgovarajućom dozom humora, drame, neizvesnosti i potpuno neočekivanih obrta je rezultiralo da film bude jedan od najgledanijih u 2014.godini.

Da li ste vi gledali ,,Edge of Tomorrow“ šta vam se dopalo, šta ne?

Očekujem vaše komentare.