Miloš Miladinović Film DedPul – film koji morate pogledati!

DedPul – film koji morate pogledati!



 

DedPul (Deadpool) je započeo život kao Vade Vilson, elitni operativac specijalnih snaga koji se pretvorio u plaćenika.

Kada je saznao da ima rak u odmakloj fazi, odlučuje da pristupi tajnom eksperimentalnom programu nakon kojeg dobija nove super-moći, ubrzano zacjeljivanje. Naoružan, novostečenim veštinama i mračnim, uvrnutim smislom za humor, DedPul kreće u potragu za čovekom koji ga je gotovo uništio.

deadpool-poster-3-jpgFilm o najoriginalnijem Marvelovom superjunaku, bivšem specijalcu sa neobičnim smislom za humor, neviđenim repertoarom psovki i  nizom psihičkih problema, jednostavno mu ništa drugo nije preostalo nego da bude dobar. Superheroje sam zavoleo još kada sam kao klinac štedeo pare od užine kako bih kupio samo još jedan strip u kome su zajedno ili pojedinačno Marvelovi junaci spašavali svet. Ali sa DedPulom sam se tek sada susreo. Pravo da vam kažem nisam znao šta da očekujem ali sam se nadao samo da ne bude loš kao što je bio ,,Ant-Men“, o kome ću pistati u nekom od sledećih tekstova.

Ono što karakteriše Dedpul je dakle brzo zaceljivanje ali i veoma neobičan, neko bi rekao bolestan, smisao za humor. Baš taj tip humora, koji je njegova najveća karakteristika, je i najbolji deo filma. Počevši od same uvodne scene bilo je jasno da nas čeka nešto do sada neviđeno. Pa ako samo obratimo pažnju na detalje početne scene filma, na način kako su predstavljeni glumci, redatelj i ostatak filmske ekipe, e to je ta originalnost koja se očekivala. Kada se malo prisetim jedini film ovog žanra koji može da parira humorom je ,,Čuvari Galaksije“ ali samo jednim mali delom. Od samog početka ovog filma pa do kraja bioskopska sala koja je bila puna do poslednjeg mesta se tresla od smeha. E da, svaka pohvala za bioskop ,,Vilin Grad“, sedišta, ozvučenje, sve je odlično! Dedpul ima više humora nego svi Marvelovi filmovi do sada zajedno! Humor britak i brutalan, sprda sa svim živo a najviše sa drugim filmovima o super junacima (pogotovo X-Menima) i Marvelovim filmskim studiom! Vjerujte mi, od samog početka se nećete prestati smejati jer je Dedpul kao lik totalno urnebesan, međutim nazvati ovaj film akcionom komedijom bilo bi pogrešno jer za razliku od na primer filmova recimo Džeki Čena, koji spadaju u tu kategoriju. Jednostavno Dedpul nije takav film.

Zanimljiv je i tok priče. DedPul počinje sa izuzetno važnom scenom, pa se usred nje vraća na sam početak cele priče, da bi se ponovo vratio na početnu scenu i onda ponovo u prošlost i nakon toga ide prema finišu. Da je išao klasičnim putem, pričajući priču od početka, film ni izbliza ne bi bio ovako zanimljiv, jer se na ovaj način celo vreme održava napetost i brzina radnje.

Ako bih hteo da pronađem neku manu film to je možda pojavljivanje dva lika iz ,,X-Men-a“, moglo se bez njih ali oni su tu da bi se DedPul povezao sa X-Men svetom. Nekako sam imao utisak da su višak, kao kamičak na savršeno ravnoj podlozi. Ali ako ništa drugo, bar ih DedPul nije štedeo. Šale na njihov račun su bile urnebesne. Naravno sve ovo ne bi bilo moguće bez Rajana Renoldsa (Ryan Reynolds) kome je uloga odlično lega. A defnitivno nije bila laka jer je veći deo filma bio pod maskom. Trebalo je ulogu odraditi do kraja što je Rajanu definitivno uspelo.

 

U suštini Dedpul je veoma zabavan, bolje rečeno urnebesan film koji definitivno vredi pogledati. Od samog početka do kraja, film ne staje i nema praznog hoda, a to je ono što želite ukoliko ste se došli da se zabavite. Svojim humorom je ujedno pomerio sve granice kada su u pitanju filmovi o superherojima. Istina, sama srž filma je jednaka svim ostalim filmovima o superherojima, ali originalnost lika je nešto što izdvaja ovaj film od ostalih! Na društvenim mrežama sam primetio raspravu o tome da li je ovaj film za decu ili ne. Stavovi su oprečni, opet postoji nekoliko scena koje su veoma nasilne, krvave tako da pravo pitanje da li bi bilo dobro za decu. Ali to je pitanje za struku. Ono što mi je bilo posebno bilo interesantno je to da je film bio veoma posećen u nedelju kada je bio ,,Dan zaljubljenih“. Pa u neku ruku film bi mogao da se gleda kao ljubavna priča. Svakako vam preporučujem da pogledate DedPul. Nećete se pokajati.

I da, ako vam nije problem lajkujte sliku na sledećem linku. U pitanju je takmičenje koje je organizovao bioskop ,,Vilin Grad„. Malo mi fali za put u Grčku odakle ću uraditi prvi pravi putopis.  Hvala vam u napred!