Miloš Miladinović Film,Knjiga ,,Igre gladi“ priča o budućnosti?

,,Igre gladi“ priča o budućnosti?



O filmu.

 

Radnja filma se odvija u post-apokaliptičnoj Americi koja je podeljena na 13. distrikta od kojih postoji 12.  Distrikt 13. je uništen u nuklearnom holokaustu prilikom pobune protiv tiranske vladavine, ostalih 12 distrikta su pod rigoroznom kontrolom Kapitola. U čast pobede Kapitola svake godine se u vidu lutrije izvlače dečak i devojčica između 18 i 12 godina.“Igre gladi” okupljaju 24 kandidata, po dva iz svakog distrikta, koju su bačeni na nepoznatu teritoriju i jedini im je cilj da ostanu poslednji živi takmičar. Borba, ljubav, nevinost, smrt, hegemonizam sve to u emisiji koja je zapravo paradigma današnjih rialiti emisija.

Film nije loše odrađen, puno efekata, kostima, gluma nije loša, u pojedinim delovima je nekako falilo dubine koja bi pravilno dotakla publiku ali ako stavim te neke sitnice sa strane i sagledam poruku koju ovaj film šalje, definitivno je vredan vašeg vremena.

Književna izdanja nažalost nisam pročitao ali to planiram da uradim u najkraćem mogućem roku.

Priča o budućnosti?

Ja sam tako doživeo oba dela ,,Igre gladi“ ali ne samo kao priču o budućnosti već i kao priču o tome u kakvom svetu mi živimo i kakav temelj je potreban da bi se izgradilo društvo koje je opisano u filmu. Svet u kome živi Ketnis Everdin je nastao na temeljima kolapsa savremenog društva.

Da li naše društvo polako ide ka tome?

Panem danas, Panem sutra, Panem zauvek! Reči totalitarističke vladavine pojačane naprednom tehnologijom, da se čovek prosto naježi od te pomisli. Mada ako pogledamo šta rade obaveštajne službe širom sveta, proces globalizacije, posebno na ekonomskom planu od koje samo bogate zemlje imaju koristi, hm da li to naš svet polako poprima odlike Panem države? Da li će se svet svesti na neku feudalnu vladavinu? Ako ne na onu srednjovekovnu onda na neki blaži oblik takve vladavine.

Razvitak tehnologije uzima maha, nažalost razvitak čovečanstva ne prati razvitak tehnologije, borba oko teritorija, vlasti, moći, je još uvek glavna boljka koja tišti naše društvo. Pohlepa, zavist, mržnja, neznanje, e to će nas dovesti sigurno do kraja. Trebamo sebi postaviti pitanje.

Da li želimo svet Ketnis Everdin?

Ceo flim me neodoljivo podseća na Rimsko carstvo, posebno onaj deo kada se bore u ,,arenama“. Imate i glavni grad Kapitol, tehnološki vrlo napredan grad, koji sprovodi hegemoniju i ekonomski iskorišćava ostale distrikte. Ali to nije sve u znak omazde na nekadašnju pobunu koju su ostali distrikti pokrenuli protiv Panem, svake godine se putem lutrije biraju dečak i devojčica između 18 i 12 godina. Ovo podseća na danak u krvi koje su Osmanlije vršile nad hrišćanskim stanovništvom. Defintivno tehnologija bi sve to olakšala, posebno kada je u pitanju kontrola stanovništa. A ta tehnologija sve pristutnija, napredak u genetskom inženjeringu sve više uzima maha, o špijunskoj tehnologiji da i ne govorimo. Dronovi, životinje kao alat tajnih službi, mislim da je ovo odličan pokazatelje da polako klizimo ka budućnosti koja je opisana u filmu. (link)

Ptica rugalica (Mockingjay)

Kako prenosi B92, poslednji deo filma ,,Igre gladi“ pod nazivom ,,Ptica rugalica“ će biti podeljen u dva dela i naćiće se u bioskopima 2014. i 2015. godine.

Jedva čekam poslednji deo ove trilogije, koliko sam uspeo da saznam ,,Distrikt 13″ je preživeo nuklearni napad i nastavio uporedo sa Kapitolom svoj tehnološki razvitak. U drugom delu filma Ketnis Everdin odvode upravo tamo kako bi se kao simbol pobune nad Kapitolom pridružila pobunjenicima. Iskreno se nadam da će treći deo biti onaj najbolji, da će na filmskom platnu i glumačka ekipa, koja je bila odlična, ali i ceo tim koji stoji iza filma, uspeti da prenese priču kako treba.

Knjiga

Trilogja ,,Igre gladi“ je u SAD izazvala vrlo burne reakcije. Naime sa što većom popularnošću trilogije ,,Igre gladi“ raste još veća zabrinutos pojedinih roditelja i nastavnika da li je tim knjigama mesto u školskim bibliotekama.

 Na prošlogodišnjoj listi, trilogija je bila među prvih 10 knjiga, a roditelji i bibliotekari su se žalili na „seksualno eksplicitan“ sadržaj koji je „neprikladan i nasilan“. Link

Kao što sam već rekao, knjigu nisam još uvek pročitao ali po komentarima koje sam video, utisci su uglavnom pozitivni.

A evo i komentara:

Ne vidim u cemu je problem jer ova triologija UOPSTE NIJE ZA DECU!
1. Knjige su fenomenalne i predstavljaju neverovatno dobru i jaku kritiku drustva, vlasti, reality programa i izopacenosti u velikim, satro, razvijenim gradovima!Sva ta ubistva i u kasnijim delovima ratovi predstavlja samo manipulaciju grada.
2. To sto su glavni akteri deca ne povlaci sa sobom cinjenicu da je ovo knjiga za decu! Te stoga i nije prikladna za decu!
3. knjige su odlicne i preporucio bih je LJUDIMA ili malo naprednijoj i inteligentijoj OMLADINI. Ja imam 19 godina i studiram svetsku knjizevnost te sam stoga prilicno kompetentan da ocenim neko delo! Ovo delo kao ni Harry Potter nisu dela za decu jer sadrze motive i tematiku koju samo odrasli mogu da shvate!   Link

 

Procitao sam knjigu, pogledao film i zaista sam odusevljen, imam 16 godina i shvatio sam njenu poruku, slazem se da ova knjiga nije za mlade, ali ako se to „mlade“ odnosi na decu od 10, 11 godina, zato sto ce u njoj videti samo krvoprolice. Ova knjiga je jedna velika prekretnica, zbog toga sto govori o iskvarenom svetu i svim prljavstinama u svetu i o tome kako je samo drustvo prljavo.      Link

To su samo neki od komentara, u svakom slučaju cela priča oko knjige ali i filma je dobro ,,prodrmala“ svet.

A kako je na vas uticao film ili knjiga?