Miloš Miladinović Linux,Ubuntu Kako dodati radio stanice u ,,Rhythmbox“ audio plejer

Kako dodati radio stanice u ,,Rhythmbox“ audio plejer



Da li vam je postalo smorno da svakog dana pretražujete omiljene radio stanice vebom i pritom da bespotrebno gubite vreme? Meni svakako jeste, posebno od kako sam omiljene radio stanice lepo dodao u omiljeni muzički plejer koji dolazi predinstaliran na Ubuntu OS, ,,Rhythmbox“.

[stextbox id=“black“ caption=“Šta je ,,Rhythmbox“?“]Rhythmbox je podrazumevano instalirani audio plejer u Ubuntu. Inspirisan programom iTunes, jednostavan je za upotrebu i ispunjava većinu korisničkih potreba. Poseduje mogućnosti kao što su liste za puštanje, iPod integracija, preslušavanje podkasta i audio tokova (striming). Takođe, korisnici su u mogućnosti da pretražuju muzičke prodavnice na Internetu kao što su Magnatude, Jamendo i Ubuntu One Music Store. (Izvor)[/stextbox]

Dakle, sve što je potrebno jednom prosečnom korisniku.

Radio stanica

Da ne bih dužio više, prelazim na ono konkretno što vas zanima. Kako dodati radio stanice koje se nalaze, u ovom primeru, na teritoriji Srbije?

Pre svega ono što vam je potrebno je link radio stanice koju želite dodati a do koga možete doći vrlo lako. Širom interneta postoji veliki broj stranica na kojima možete naći listu radio stanica, ja sam se opredelio za shoutcast.com koji je meni odlično poslužio. Kada se nađete na sajtu Shoutcast-a u desnom uglu videćete polje za pretragu, u njemu unesite ime radio stanice. Ja u ovom slučaju želim sve radio stanice iz Srbije tako da unosim u polje pretrage: ,,Srbija“.

blog_dodati_radio_stanice_lista_muzički_plejer

Verujem da vam pretraga prikazuje skoro sve radio stanice u Srbiji.

Sada odaberite radio stanicu i preuzmite je u ,,Winamp“ formatu. Ja sam se opredelio za ,,NAXI HOUSE RADIO“. Otvorite je sa ,,Gedit“ i kopirajte link koji u mom slučaju izgleda ovako: http://193.243.169.35:8005

Ostalo je još da link dodamo u plejer, to možete uraditi na sledeći način:

Kliknite na opciju ,,Radio“ pa onda ,,Add“ i ubacite link koji ste kopirali u predhodnom koraku.

Dodatu radio stanicu možete naći na kraju liste u drugoj koloni pod nazivom ,,Unknown“. Klikom na ,,Unknown“ sa desne strane pojaviće vam se link radio stanice koju ste uneli. Desnim klikom kliknite na link i idite na opciju ,,propertis“ gde ćete moći da unesete ime radio stanice i žanr pod kojim stanica pripada. Ja sam u mom slučaju napisao ,,Srbija“ i pod tim imenom se nalaze stanice koje slušam.

Screenshot from 2015-04-15 22:36:36

I to je to, ostalo je da uživate u programu vaše omiljene radio stanice.

Da li vam se dopao tutorijal?
Vaše pohvale ili kritike ostavite u opciji za komentare koju možete naći odmah ispod ovog teksta.