Plutajuće ostrvo – Vlasinsko jezero #Video

Prošle subote je na Vlasinskom jezeru primećeno veliko plutajuće ostrvo. To je najveće plutajuće ostrvo na Vlasinskom jezeru, površine dva hektara. Ostrvo je postalo prava atrakcija na Vlasini, dobilo je i simpatičan naziv ,,Mobi Dik”. Vlasinsko jezero ima tridesetak manjih plutajućih ostrva, koja su, od nastanka ove veštačke akumulacije 1948. godine, jedinstven prirodni fenomen, a da je Mobi Dik, sa oko dva hektara površine, najveće među njima. U razgovoru sa meštanima saznao sam da ovako veliko ostrvo nije viđeno sigurno u poslednjih dvadeset godina.

Kako izgleda plutajuće ostrvo u kome se ovih dana pričalo, možete videti na sledećem snimku. Video je snimio Stefan Miladinović u nedelju (19. juna). Snimak je trajao oko 10 minuta pa sam ga malo ubrzao.

Ostanite još malo i pročitajte:

  • Negoslava Stanojevic

    Kada sam poslednji put bila na Vlasini, vodiči su nam pričali da su ostrva zavezana, tako da nisu plovila ostrvom. Možda se ovo odvezalo?

    • Vrlo verovatno. Saznao sam da je bilo zaglavljeno kod Božičkog kanala i da je tu dugo stajalo. E sada gde je tačno ne znam, nisam bio gore neko vreme. Kada odem uporediću izgled tog dela jezera sa starim slikama. Možda uspem da otkrijem gde je bilo.