Miloš Miladinović Gost post Intervju sa Sanjom Vidosavljević predsednicom Rotaract kluba Prokuplje

Intervju sa Sanjom Vidosavljević predsednicom Rotaract kluba Prokuplje



Jedan od povoda za intervju sa Sanjom je humanitarna akcija koja će se održati večeras od 21:00 u ,,Wiskey wine barr Pjer„.

A drugi je naravno da saznamo više o Rotary klubu. Iako su otvoreni prema javnosti, rotarijanci su i dalje za mnoge misteriozna zajednica koju poistovjećuju sa masonima.

Šta je Rotary ideja, na čemu se zasniva i koje principe sledi?

Rotary je međunarodna organizacija profesionalnih i poslovnih ljudi. Osnovna ideja rotarijanstva potekla je od osnivača Pola Harisa daleke 1905 godine u Čikagu i zasniva se na druženju kao i pomaganju drugima u svojoj okolini, ali i čitavom svetu. Principi koje svaki rotarijanac sledi svakako su i”druženje i služenje”.

Koji su osnovni ciljevi rotarijanstva i motivi nekoga ko želi da postane rotarijanac?

Osnovni cilj Rotarija je ideal služenja koji je danas u formi slogana “Service above self”. Motivi nekoga ko želi da postane rotarijanac svakako su pored druženja, profesionalno usavršavanje i afirmisanje kako kroz mnogobrojne humanitarne akcije tako i kroz veliki broj profesionalno edukativnih predavanja, seminara, konferencija kao i želja, potreba pojedinca za unapređenje lokalne zajednice.

Možete li uporediti rotarijanstvo uopšte i rotarijanstvo u Srbiji?

Svi u rotariju okupljeni smo oko iste ideje, teško je napraviti razliku zaista. Iako postoji bazirala bi se na boljim ekonomskim prilikama u zemljama zapadne Evrope nego u Srbiji pa s toga i mogućnošću istih da organizuju češće i veće humanitarne akcije.

Šta bi trebalo da znamo o prokupačkom Rotary klubu ?

Rotary club u Prokuplju osnovan je pre devet godina okupljanjem nekolicine poslovnih i profesionalnih ljudi na čelu sa Bobanom Lepojevicem prvim charter predsednikom kluba kao i inicijatora za osnivanje Rotaract cluba Prokuplje kao podmladka istoimenog kluba nastalog pre sedam godina.

Rotary_Prokuplje_intervju

Sanja Vidosavljević

Ko su članovi Rotary kluba i kako se postaje Rotarijanac?

Članovi Rotary cluba su lideri u svojim profesijama, istaknuti pojedinci iz najrazličitijih branši.
U Rotary club se ulazi isključivo po pozivu postojećeg rotarijanca, koji prvo poziva potencijalnog člana u svoj klub kao gosta. Za sve ove postupke postoji jasna i propisana procedura od same organizacije. Rotary je jednako otvoren za osobe oba pola koje su navršile 30 godina starosti u slučaju rotaracta 18 godina starosti. Osnovni kriterijumi članstva jesu da osoba poseduje visoke moralne standard i da postuje najviše etičke vrednosti.

Kada ste Vi postali član Rotaract kluba?

Član sam Rotaract cluba Prokuplje od njegovog osnivanja 2009 godine.

Da li je članstvo uticalo na Vaš život i kako?

Svakako da jeste. Baveći se humanitarnim radom neminovno menjate stavove prema životu, okolini, kao i sam način razmisljanja. Donelo mi je pre svega neraskidiva prijateljstva kao i priliku da često putujem i upoznajem različite kulture i nacije.

Vi ste predsednica Rotaract cluba Prokuplje. Kako se predsednica bira?

Predsednik/ca bira se svake godine u julu kada počinje nova rotarijanska godina na predlog ostalih članova vecinom glasova na godišnjoj skupštini kluba.

Koje su vaše obaveze kao predsednice?

Moje obaveze kao predsednice jesu da dva puta mesečno organizujem sastanke ,da zajedno sa članovima radim na organizaciji i sprovođenju humanitarnih akcija, kao i da posecujem koliko mi to mogućnosti dozvoljavaju akcije klubova iz drugih gradova, regiona.

Recite nam nešto o humanitarnim akcijama koje organizujete?

Akcije su uvek na predlog nekog od članova, za pomoc ugroženih pojedinaca, udruženja, ustanova i itd. Cilj većine akcije je prikupljanje novčanih sredstava ili druge vrste materijalne ili nematerijalne pomoći na lokalnom nivou a vrlo često širom Srbije i regiona.

12694934_492734277518441_3425950812088701078_o

Jedna od tih akcija biće održana večeras. Šta nam možete reći o tome?

Akcija je organizovana u cilju pomoći porodici Cupić iz Berilja koja živi na margini društva ispod svakog ljudskog dostojanstva. Ovim putem bih se posebno zahvalila vlasniku ,,Wiskey i Wine“ bar-u kao i sponzorima, članovima svog kluba bez  kojih ova akcija ne bi bila moguća.

Međunarodna saradnja takođe predstavlja važan dio rada Rotary kluba. U kom pravcu se ona odvija?

Međunarodna saradnja klubova je svakako bitna kada je u pitanju realizacija velikih projekata. Svaki klub se trudi da bar jednom godišnje organizuje zajedničku akciju sa klubom iz okruženja.

Slogan Rotary kluba ,,Služba iznad interesa” je vrlo sličan Ubuntu filozofiji. Da li mislite da Rotary ima zajedničke korene sa Ubuntu filozofijom?

Ne bih se bavila traženjem zajedničke spone, ali ono što mogu reći je svakako da  gledati na druge, a ne samo na sebe trebao bi biti osnovni ideal svakog pojedinca.

Možete li da ocenite odnos naše sredine prema rotarijanstvu, koliko zablude i predubeđenja utiču na pozicije pripadnika kluba i mogućnosti ostvarnja ciljeva započetih akcija.

Mišljenja su uvek bila podeljena. Ono čemu mi stremimo i za šta se zalažemo mnogi sugrađani su vec prepoznali i rado se odazivaju našim akcijama koje podrzavaju.Citiraću staru izreku: “Ko hoce nađe način, ko neće nađe izgovor”.

Koji su dugoročni planovi Rotari u Srbiji i Prokuplju?

Osnovni višegodisnji cilj rotarija ne samo u Srbiji već i u celom svetu jeste iskorenjenje Polioartritisa (decije paralize) za koju se ova organizacija grčevito bori i izdvaja velike sume novčanih sredstava na godišnjem nivou. Sto se dugoročnih planova Rotarac cluba Prokuplje tiče je da nastavljamo da pomažemo svoju lokalnu zajednicu koliko god budemo bili u mogucnosti na čelu sa mladim ljudima velikog srca.

Sanja hvala Vam na izdvojenom vremenu.

Dakle dragi čitaoci ostalo je da vas ponovo pozovem da večeras u 21:00 budete u ,,Wiskey wine barr Pjerr“ i učestvujete u ni prvoj ali ni poslednjoj humanoj akciji koju su pokrenuli članovi Rotarac kluba iz Prokuplja.