Miloš Miladinović Gost post Stefan Marjanov, intervju – O blogovanju i neki lepim stvarima koje mu je ono donelo

Stefan Marjanov, intervju – O blogovanju i neki lepim stvarima koje mu je ono donelo



Stefan Marjanov je jedan od blogera sa kojim sam započeo saradnju još dok sam krajem 2009. godine pravio neke prve korake u svetu blogovanja. Uspešno sarađujemo već dugo, na njegovom blogu Saznaj Novo sam saznao dosta toga novog. Tu se  možete pročitati i o Andoridu, malo više o Windows-u i aplikacijama koje idu uz njega ali i o sistemima baziranim na Linux, kao što je recimo Ubuntu. Naravno lista se tu ne završava pa vas pozivam da posetite njegov blog na adresi www.saznajnovo.com i sami uverite o kvalitetu tekstova ali i informacija koje se na njemu nalaze.

Pored veoma gustog rasporeda Stefan je izdvojio vreme i odgovorio na par pitanja u kojima otkriva neke pojedinosti o blogovanju ali i o tome kako je ono uticalo na njega.

Stefan_Marjanov

Stefan Marjanov

 

Od kada se baviš blogovanjem?

Pre svega, zahvaljujem se što si me pozvao da budem gost na tvom blogu pored drugih velikih imena. Što se tiče samog početka mog blogovanja, bilo je to sredinom 2009. godine. Počeo sam neočekivano, inicijativom jednog prijatelja da pišem blog o filmovima za njegov sajt. Preporučio mi je WordPress za koji ja tada nism čuo. Malo sam istraživao i nije mi trebalo mnogo vremena da postavim svoj prvi WordPress sajt na localhost. Proučavao sam ga, pisao probne tekstove, sređivao, i na kraju ideja za sajt o filmova propada. Meni je ostao taj blog, nazvao sam ga SAZNAJ NOVO i počeo da pišem o oblasti koju najbolje poznajem – računarima. Godinu dana kasnije, prebacujem blog na host, uzimam pod-domen, od tada je online.

Čitajući tvoj blog video sam da su ti teme vezane za tehniku I tehnologiju, da li planiraš da otvoriš blog koji će biti više lične prirode?

Da, fokusirao sam se na računare, internet i smart uređaje. Lični blog sam razmišljao da pokrenem, ali sam shvatio da bi mi skoro svi tekstovi bili u vezi tehnologije, a to pišem već ovde. Tako da sam našao neku sredinu i počeo da pišem na Saznaj Novo pod svojim imenom.

Blog ti vrlo lepo izgleda, da li se baviš web dizajnom?

Zahvaljujem se. Da, bavim se i izradom web sajtova, a najviše mi je upravo moj blog pomogao u tome. Služio mi je  za vežbanje ,testiranje, a i često sam mu menjao dizajn. Tj. Izgled mu menjam skoro svaki dan, nekada se ne primeti, nekada uradim kompletan redizajn, nekad samo delove neke. To je upravo zato što stalno učim i sve testiram na njemu kako bih što bolje uradio sajtove za klijente.

Video sam da si pobedio u takmičenju Telenora u izradi aplikacije za android. Šta nam možeš reći o tome i da li ti je to takmičenje otvorilo neka nova ,,vrata”?

Učestvovao sam 4 puta, od toga sam dva puta osvajao nagradu. Prvi put je bilo treće, a naredni put drugo mesto. Takmičenje je bilo lepo iskustvo za mene jer je prvo malo veće na kojem sam učestvovao. Da, upoznao sam nekoliko ljudi sa kojima sam i sada dobar, često se čujemo, dopunjujemo znanjem iz te oblasti. Takođe, zapazila me je jedna firma sa kojom sada uspešno sarađujem i tu sam naučio dosta toga. Zaista lepo iskustvo jer sam dobio priliku da radim ono što volim, a uz to se svakim danom usavršavam, stičem nova znanja.

Kaži mi kako je blogovanje uticalo na tebe?

Ne mogu reći da mi je promenio život, ali sigurno jeste uticao na pravac. Prvo što sam stekao dosta prijatelja, bolje upoznao tu nišu i stekao nova znanja, otkrio jednu zaista lepu zajednicu blogera kod nas, podelio znanje, s zauzvrat dobio mnogo više.
Takođe, u saradnji sa još nekoliko blogera organizovali smo WordPress radionicu gde smo svoje znanje preneli onima koji žele da pokrenu svoj blog ili sajt. Nakon predviđenog broja časova, oni su imali prilike da iskoriste to znanje u kreiranju WordPress sajta za prikupljanje humanitarne pomoći za jednog dečka. Ideja je bila da prikupimo proizvode koje ćemo prodavati preko online prodavnice a sve to promovistati kroz blog.
To je još jedan primer kako zajednica blogera može učiniti mnogo toga. Inače, tad kada sam odlučio da nastavim onaj započet blog, a ne da ga obrišem, ideja je bila da sve što saznam na internetu o računarima podelim sa drugima. Tom idejom se vodim I ove 4 godine I nadam se bar još toliko.

Još jednom se zahvaljujem na pozivu.

WordPress radionica

Nema na čemu Stefane, hvala tebi na izdvojenom vremenu. A vama dragi čitaoci preporučujem da posetite blog ovog mladog, perspektivnog čoveka.