Miloš Miladinović Gost post Intervju Jelena Sindžirević o prvoj Srpskoj formuli – #Nasatrka

Intervju Jelena Sindžirević o prvoj Srpskoj formuli – #Nasatrka



[symple_box color=“gray“ fade_in=“false“ float=“center“ text_align=“left“ width=““]
Intervju sa Jelenom Sindžirević student FON-a i kordinator marketing i PR aktivnosti ,,NAŠA TRKA“.
[/symple_box]

 

O Akciji

Tim Srpskih studenata “Drumska strela” učestvovaće ove godine na jednom od najprestižnijih svetskih takmičenja za mlade studente inženjere pod nazivom Formula Student. Ove godine su se uspešno prijavili na dva velika takmičenja u Italiji i Austriji . Izazov je veliki – potrebno je napraviti trkački bolid. Studenti Mašinskog, Elektrotehničkog, Saobraćajnog i Fakulteta organizacionih nauka su prethodnih godina imali mnogo uspeha na ovom međunarodnom takmičenju, pa se i sada očekuje njihov dobar plasman. Najzapaženiji rezultat su ostvarili prošle godine, kada su na takmičenju u Italiji osvojili 10. mesto od 42 tima iz celog sveta, pobedivši tada sve timove iz Nemačke. Pripreme za Formula Student traju već nekoliko meseci. Mladi stručnjaci imaju veliku želju i entuzijazam da se pokažu u što boljem svetlu, ali im je potrebna i finansijska podrška. Tim je osmislio marketinšku kampanju „NAŠA TRKA“ u kojoj će prikupljati novčana sredstva od građana Srbije. Za uplatu veću od 1000 dinara dobija se nalepnica na oplati novog vozila veličine 20x20mm gde građani mogu da pokažu svoju kreativnost i na taj način budu deo tima. Pored nalepnice dobijaju mogućnost da prisustvuju otkrivanju novog vozila i test vožnji na NAVAK-u.

Jelena Sindžirević

Koji studenti učestvuju u izradi novog trkačkog vozila?

U projektu učestvuju studenti Mašinskog, Elektrotehničkog, Saobraćajnog i Fakulteta organizacionih nauka. Podeljinu su po timovima i to na sledeći način: Podtim za pogon i elektroniku, podtim za konceptulani dizajn, podtim za proizvodnju i montažu, podtim za oslanjanje, upravljanje i kočenje i podtim za marketing i sponzorstva. Trenutno tim broji 24 člana.

Kako izgleda izrada jednog vozila?

Izrada samog vozila je u svrhu takmičenja Formula Student, kao jedini Srpski tim, mi predstavljamo Univerzitet u Beogradu i sa našim projektom pod nazivom Drumska strela učestvujemo u ovom najprestižnijem svetskom takmičenju za studente inženjere. Vozilo se izradjuje po podsistemima a zatim sklapa i testira. Vozilo studenti isključivo samostalno izrađuju.

Koliko dugo ovaj proces traje?

Jedna takmičarska sezona traje godinu dana, svaki ciklus započinje konkursom za nove članove a završava se odlaskom na takmičenje i odmeravanjem snaga sa preko 500 timova iz celog sveta.

Kako izgleda procedura prijavljivanja za takmičenja?

Prijavaljivanje na takmičenje se sastoji iz testa od nekoliko pitanja, uglavnom inženjerske problematike i par kratkih zadataka, samo oni najbrži sa tačno odrađenim testom ulaze na listu prijavljenih za takmičenje, i tada im se pruža prilika da učestvuju nakon uplata kotizacija. Ove godine naš tim se prijavio za dva velika takmičenja u Austriji i Italiji u avgustu mesecu.

Ko odlazi na takmičenja? Da li su to studenti vašeg fakulteta ili vi samo priozvodite vozila za ljude koji učestvuju u takmičenju?

Samo takmičenje se sastoji iz nekoliko statičkih i nekoliko dinamičkih disciplina, učesnici samog takmičenja su naravno studenti odnosno članovi tima koji su osmislili vozilo i konstruisali. Sam projekat se brani pred sudijama, koji su zapravo inženjeri iz velikih auto kuća poput Ferarija, Mercedesa i drugih, zatim samo vozilo prolazi kroz određeni tehnički pregled nakon čega slede i same trke, ako sve bude kako treba i po pravilniku takmičenja.

Kakve ste uspehe do sada ostvarivali na takmičenjima?

Ovo je za nas četvrta sezona takmičenja i treće vozilo koje izrađujemo. Prve godine smo učestvovali samo sa idejnim projektom i zauzeli smo drugo mesto, nakon toga smo napravili prvo vozilo pa zatim i drugo i sad je red na treće. Najbolji rezultat do sad je 10. mesto od ukupno 43 tima u Italiji prošle godine. Nadamo se da ćemo ove godine biti još bolji.

Hvala Jelena na izdvojenom vremenu.

[symple_box color=“black“ fade_in=“false“ float=“center“ text_align=“left“ width=““]
Uputstvo za uplatu: Račun- 160-399026-75 (dinarski), 00-540-0000652.4 (devizni) Uplatilac- Ime i prezime, adresa stanovanja, broj telefona Primalac- Studentska tehnička takmičenja, Studentski trg 1, Beograd Svrha- Donacija za Formula Student tim
[/symple_box]