Vlasinsko leto 2015



 

Manifestacija ,,Vlasinsko leto” se održava svake godine od od 9 do 12 jula u periodu kada je Vlasina najlepša. Ovogodišnji program je definitivno bio bogat. Bile su organizovane književne večeri, likovne izložbe, trubači, džipijada. Ono što mi je posebno bilo interesantno je uspon na planini Čemernik.

program_vlasinsko_leto

Ove godine nisam uspeo da ispratim veći deo programa zbog nedostatka organizovanog prevoza na Vlasini. Veći deo programa je bio udaljen više od 20 km od Čićinog grada, što i nije baš malo. Nadam se da će sledeće godine prevoz biti organizovan ili da će bar i mahale sa ,,druge strane“ jezera dobiti deo manifestacije. Verujem da su lokacije kao što su Promaja, Čićin grad, Stojkovićeva mahala ali i mahale koje su u blizini jezera kao recimo Damnjančovi, mogu biti lokacije koje će još više obogatiti program manifestacije.
Ono što sam uspeo da ispratim od programa je deo Vlasinskog leta koji se održavao u Surdulici Dole sam bio negde oko 7:30. Nisam bio preterano oduševljen što moram da prevalim 30 kilometara uzastopnih krivina ali dobro, program je bio delom organizovan dole a ja sam imao prevoz. Rešio sam da bar delo osetim ,,duh“ manifestacije.

Svratio sam na kaficu i sladoled, oba su mi bila preko potrebna. Odabrao sam kafić preko puta prelepe fontane u centru grada, mislim da se zove ,,Apolon“. Odatle se pogled pružao na veći deo centra ali i binu po kojoj je Surdulica poznata. Često posećujem Surdulicu i neverovatno mi je kako grad polako ali sigurno napreduje. Nova fasada na stambenoj zgradi je tako dala lep izgled celom centru grada, naravno računajući zgradu opštine ali i fontanu. Generalno ceo taj deo grada je tako lepo sređen da bih bilo lepo da ovi ,,naši“ iz Prokuplja ,,bace“ oko ka Surdulici.

www.surdulica.org
(kako bi ste isključili ovu melodiju klikni te na ikonicu za zvuk)

Kako se vreme početka manfiestacije približavalo tako su se radovi privršavali. Kafa je popijena, sladoled zbrisan došlo je vreme da se malo prošetam i bolje upoznam bar taj uži centar grada. Šetao sam se, nisam ni primetio kada su se pojavili štandovi sa kokicama, krofnicama, pljeskavicama. Mirisi su se mešali a na to su se zvuci trubača davali poseban ukus. Sa svih strana je dopirao zvuk truba a gužva u gradu bivala sve veća. Kada sam malo sklonio pogled sa pljeskavica i ostalih zanimacija video sam da ima i onih ,,nejestivih“ štandova, kako ih je jedan moj drug nazvao. Bilo je na njima svačega. Meni su pažnju privukle tezge sa narodnim nošnjama ali i zanimljivo odrađenim magnetima za frižidere koji su imali motive Vlasine, ,,Vlasinskog leta“. Vreme je nekako brzo prošlo, proletelo. Dok sam ja tako šetao i uživao u onome što je tog dana Surdulica imala da ponudi, nisam primetio da je već program i počeo.

vlasinsko_leto_hor_surdilica_Srnica_Radulovic

Manifestacija je startovala sa mladim horom iz Surdulice, koji su izazvali veliko interesovanje prisutnih. Hor „Ad Libitum“ sa vođstvom Srnice Radulović je izvodio narodne, izvorne pesme ali i dela moderne pop-rock kulture, kao što je pesma Riblje Čorbe – Anđele. Kada sam čuo tu poznatu pesmu našeg dobro poznatog rokera, boema, moram vam priznati da sam se naježio. Glas momaka i devojaka se prelamao centrom grada, imao sam utisak da se širio sve do Vlasine. Posle hora nastupili su folklorni asambli iz Srbije ali i Bugarske. Lepota narodnih nošnjih, njihov kolorit je najbolje oslikavao jedinstvenost naroda ali i onu istinsku lepotu raznolikosti koja ovaj svet čini zanimljivim, bajkovitim i prelepim. Definitivno su obogatili veče u Surdulici svojim nastupom.

Folklor_vlasina_leto_2015_Surdulica

Do početka koncerta ,,Lexintog benda“ je ostalo još nekih 15 minuta iako i nisam veliki fan te vrste muzike rešio da ih čujem, kada sam već tu. Ali pre toga sam morao da rešim jedan ,,problem“. Gde i šta jesti. Da li uzeti burek, Sarajevski ili pljeskavcu Leskovačku. Posle nekih par minuta premišljanja burek sam ostavio za doručak tako da je pljeskavica bila pobednik. Moram vam reći da nije bila loša, brzo sam je smazao. Ili je bila mnogo dobra ili sam ja bio mnogo gladan, nešto je bilo sigurno. Ja sam završavao pljeksavicu a koncert je uzimao maha. Publika je znala sve pesme benda ali mi je nekako delovala malo škrta sa aplauzima tokom cele večeri.
Nastup ,,Lexintong benda“ je ispratio prepun centar Surdulice, pevalo se, atmosvera je bila opuštena.
Nisam do kraja ostao ali kako sam video na društvenoj mreži Instagram, bilo je i vatrometa.

Usvakom slučaju bilo mi je lepo i više od toga. Treba posetiti i videti Vlasinu u tom periodu. Program je bio vrlo raznovrsan i dobar. Po meni je jedina mana nedostatak prevoza i održavanje dela manifestacije u Surdulicu. Vama ako već niste bili preporučuje da posetite Vlasinu našu lepoticu koja mi je ove godine pružila tako potreban spas od vrućine. Naravno manifestaciju ,,Vlasinsko leto“ pod obavezno, ja ću svakako to učiniti sledeće godine.

Na sledećm snimku možete videti kako je bilo u Surdulici, potrudio sam se da napravim što više snimaka. Nadam se da će vam ovo malo preneti kako je to bilo na ,,Vlasinsko leto“ – 2015