Google mape i Vlasinsko jezero 

Pogledajte sliku, ja sam se juče iznenadio kada sam na Google mape slučajno video ovo:

Oni koji me malo bolje poznaju znaju da ja obožavam Vlasinsko jezero i da vrlo često gore idem, da poznajem veći deo jezera, posebno oko Stojkovićeve mahale i Čićinog grada. Ali kao i uvek Vlasina mi je nešto novo otkrila.Prošle nedelje sam pretraživao jezero na Google mape, interesovalo me je kako izgleda Vlasina iz ptičije perspektive. I tako dok sam ispijao kaficu, i šetao po mapi, udaljavao i približavao određene delove jezera, za oko mi je zapalo nešto, učinilo mi se da u šumi kroz koju sam verovatno prošao najmanje dvadesetak puta, da vidim natpis. Naravno u prvom trenutku nisam video šta piše. Slikao sam sa alatom ,,Screenshot“ taj deo mape i okrenuo sliku za 180 stepeni i imao sam šta da vidim.

Ostatak nekadašnje Jugoslavije, cela šuma posvećena Titu.

Istraživao sam i evo šta sam pronašao:

Na prostoru oko Vlasinskog jezera prisutne su i veštački podignute četinarske sastojine koje izgrađuju smrča, beli i crni bor. Pošumljavanja četinarima obavljena su u vremenskom razdoblju od 1953. do 1974. godine. Najveće pošumljene površine su oko samog jezera i to kod Promaje, Bratanovog dela, Milenkove mahale i ispod Vlasine Rid.

Izvor: http://vlasina.rs/sume.aspx

Dakle verovatno je tada ovo i zasađeno. Možete i sami da potražite na Google mape, ja sam na slici ispod obeležio gde da pogledate. 🙂

Dopuna 18:44

Zahvaljujem se na dopuni čitaocu: ,,Dobro se sećam“

Nije to jedino mesto gde pise, ja se dobro secam u detinstvu kada sam
odlazio sa roditeljima da je pisalo tito 88 ali su te cetinare jos posumili i
sada je ostalo samo 88, evo kordinata (42.697115,22.324465)