Pogled sa Bukove glave #Vlasina



Vlasinsko_jezero_2015Predhodni vikend je bio savršen za obilazak Vlasine i Čićinog grada. Stigao sam negde oko deset časova ujutru. Vedro subotnje jutro, nigde oblaka, samo nebo u nijansama od svetlo plave do tamne a ispod mir, tišina i sneg koji se prostirao po proplancima. Bilo mi je više nego interesantno da iako je do kraja marta ostalo manje devet dana, na Vlasini je bilo više nego dovoljno snega za sankanje i skijanje.

Vlasina ima neka svoja nepisana pravila na koja se vi hteli ili ne, morate odazvati, dobar primer je odlazak na spavanje u 22:00, ustajanje u 8:30. Sve to čoveka nekako osveži, da mu energiju koju mora  iskoristiti a dobar način za to je svakako šetnja, istraživanje i uživanje.
Vrlo rado i često pišem o našoj lepotici, biseru Srbije. Ni sam ne znam koliko sam puta obilazio pašnjake, preskako potoke i uživao u hladu prelepih šuma. Na neka mesta bih se često vraćao, neka nova otkrivao ali uvek bih dobijao ideje za samo još jednu sliku ili tekst o Vlasini.

Tako je bilo i ovog puta.

Bukova glava

 

Čićin_grad Vlasina 2015 Zima

Put prema Bukovoj glavi sa pogled ka jezeru i brani.

 

Jedna od mojih omiljenih lokacija na Vlasini (osim prelepog jezera) je Bukova glava. Mesto udaljeno od Čićinog grada nekoliko kilomentara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1472 m nadmorske visine sa koga se pruža prelep pogled na celo jezero i okolnim planinama.

Na Bukovoj glavi nalazi se (vidikovac) sa klupama i korpom za odlaganje odpada, što je za veliku pohvalu.

Vidikovac Bukova glava Vlasina

Jak planinski vazduh me je ostavljao bez daha. Prišao sam jednoj od dve klupice koje su se nalazile u blizini osmatračnice, popio malo vode i uživao u pogledu koji se pružao preko Vlasinske visoravni. Teško je opisati taj mir kada se malo udaljite, sklonite od sveta, odnosno od informacionih tehnologija.

Napravio sam  kratak video, nadam se da vam može makar malo preneti osećaj kako je biti gore, iznad svih problema, kako je kada shvatitite lepotu i jednostavnost života:

A da nije baš pusto, koliko se na prvi pogled čini, dovoljno govore brojni tragovi na koje sam nailazio.

Vlasina, Bukova_glava, trag

Vlasina 2015

 

Vlasina,trag,lov,zima

Vlasina je prava zimska lepotica koju vredi posetiti, napravio sam još par slika pri povratku sa Bukove glave koje dovoljno govore o tome. Bio sam pomalo nestrpljiv da ovu lepotu podelim sa vama. Nadam se da sam vam preneo delić onog što možete očekivati na Vlasini.

Do sledećeg teksta vas pozdravlja i pozivam da posetite Vlasinu i Bukovu glavu.

Vlasina,sneg,zima

Vlasina_jezero_zima

Vlasina_planina

Vlasina_planina_zima

20150321_154845