Miloš Miladinović Ubuntu Ubuntu operativni sistem u poslovnom okruženju

Ubuntu operativni sistem u poslovnom okruženju



Jedan od glavnih ciljeva preduzeća, posebno malih i srednjih je da uz minimalne troškove, postigne efektivno i efikasno korišćenje resursa. Upravo je meni Linuks odnosno Ubuntu omogućio da to i ostvarim.
Korišćenjem Ubuntu operativnog sistema uštedeo sam 48988.00 rsd koliko bi me koštala kupovina dva Windows 7 Professional i Microsoft Office paketa, ne računajući licenciran antivirus i druge programe.

Ubuntu koristim od samog osnivanja firme, odnosno uskoro šest godina.  U daljem tekstu navešću vam programe koje najčešće koristim na poslu.

Libre Office

LibreOfficeDVD

Libre Office je softverski paket nastao na bazi slobodnog paketa Open Office. Cilj nastanka Libre Offica je proistekao iz želje većine učesnika da se dalji razvoj izmesti u okrilje nezavisne, neprofitne organizacije. Jedan od alata koji vrlo često koristim i koji mi u potpunosti omogućava da uspešno izvršavama zadatke.

Ono što najčešće koristim je definitivno ,,Writer“ sa kojim možete da otvarate brojne formate kao što su ODF (Open Document Format) ali i Majkrosoftove doc, docx.

Pored Writer tu su i Calc, Impress, Base (upravljanje bazama podataka), Draw (jednostavno crtanje),  alat za unos matematičkih formula Math.

Libre Office je dostupan osim za operativne sisteme bazirane na Linuksu i na Windows-u i OS X-u.

Najnoviju verziji možete preuzeti sa sledečeg linka:

[symple_button url=“http://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/“ color=“green“ size=“medium“ border_radius=“3px“ target=“self“ rel=““ icon_left=““ icon_right=““] Preuzmi LibreOffice[/symple_button]

Gimp – Obrada fotografija

General_Image_Manipulation_Program_gimpGimp je softver slobodnog koda za kreiranje i obradu slika. Nastao je 1996. godine kao projekat dva studenta sa Berklija, Spencer Kimball i Peter Mattis . Oni su iskoristili svoje programersko znanje  i utemeljili korene programa.

Gimp je svakako program koji koristim često u svom poslu, posebno kada je u pitanju postavljanje zaštitnog žiga na fotografijama, široku primenu ima i više puta mi je bio preko potreban.

Mnogi ga govore o Gimpu kao ,,open source“ alternativi Photoshopu, u neku ruku bi mogao da bude ali zapravo nije. Gimp ima drugačiji način rada ali svakako puno dodataka koje možete upotrebiti. Gimp nije težak za učenje, potrebno mu je posvetiti malo vremena, proučiti i koristiti što više ovaj odličan program.

Gimp je pisan pre svega, za GNU operativne sisteme (Linux, BSD), ali postoje i verzije za MS Windows i MacOS.

[symple_button url=“http://www.gimp.org/downloads/“ color=“orange“ size=“default“ border_radius=“3px“ target=“self“ rel=““ icon_left=““ icon_right=““]Preuzmi Gimp![/symple_button]

Internet

Moderan način poslovanja je danas prosto nezamisliv bez email adrese. Polako ulazim u šestu godinu Ubuntu_u_poslovnom_okruženjuposlovanja, za to vreme uvideo sam koliko je mail bitan ali i da je dobar email klijent podjednako važan. Thunderbird Mail je razvijen od strane ljudi u Mozili koji su radili na Firefox-u. Pregledan je, odlično organizovan i podložan je brojnim izmenama. Na ovom e-mail klijentu pored provere mailova, možete postaviti feed omiljenih sajtova, praviti adrese kontakta. Takođe ima dodatak za chat, adresar i još mnogo drugih pluginova.

Surfovanje internetom, pristup društvenim mrežama, to su svakako jedne od bitnijih stavki u poslu agenta za nekretnine. Sa Ubuntu operativnim sistemom vam dolazi FireFox. Naravno, vi možete naknadno da instalirate Chrome ili Chromium (verzija slobodnog koda za Linuks)

Multimedija

Ubuntu je svakako jedan odličan i kompletan operativni sistem, u tome u prilog govori velika ponuda softvera. Za pregled video snimaka koristim ,,Videos“ a za upravljanje slikama, kreiranje albuma ,,Shotwell“. Preslušavanje audio snimaka je olakšano korišćenjem ,,Rhythmbox“ plejera.  Programi dolaze sa Ubuntu operativni sistemom.

Periferije

806c7f7c174846ccb0e28352ba0cdf97Od dodatnih uređaja koristim štampač sa skenerom i povremeno čitač kartice. Do sada sam koristio HP-ov i Canon štampač, drajvere sam našao bez problema. Zapravo instalacija štampača je vrlo lagana o njoj možete pročitati na sledećem linku. Za skeniranje dokumenata koristim Simple Scan aplikaciju koja dolazi predinstalirana sa Ubuntu operativnim sistemom. Nažalost aplikacija za čitanje kartice JFreesteel, projekat Gorana Rakića, za sada omogućava isključivo čitanje podataka ali ne i štampanje ili kreiranje pdf izveštaja. Nadam se da među mojim čitaocima postoje programeri koji bi rešili ovaj problem.

Zvanična aplikacija Čelik ne postoji za operativne sisteme bazirane na Linuksu. Nažalost naša država je usko povezana sa Majkrosoftom zbog čega je nivo diskriminacije Linuks korisnika vidljiv na svakom koraku, a to se da primetiti na sajtovima u državnom vlasništvu.

Unity – Radno okruženje

Jedno od najmlađih radnih okruženja na Ubuntu je Unity. Kada je prva verzija ovog radnog okruženja izašla na scenu sa Ubuntu 11.04 naišla je na burnu rekaciju. Bilo je puno negativnih ali i pozitivnih komentara, meni se svakako veoma Unity veoma dopao.

Jedan od razloga zbog koga mi se Unity dopao je bila njegova jedinstvenost. Ta verzija Ubuntu-a sa futurističkim izgledom radne površine, bio sam oduševljen. A da Unity nije samo šminkerski odrađen, dovoljno u prilog tome govori efikasnost Dash menija.

Dash meni i prikaz multimedijalnih aplikacija

Dash meni i prikaz multimedijalnih aplikacija

U svakodnevnom korišćenju Dash meni mi je omogućavao da vrlo brzo pronađem odgovarajući dokument, video, sliku, skoro trenutno. Napravio sam dobru organizaciju fajlova, tako da su mi se pojavljivali već pri unošenju prvih nekoliko karaktera u pretrazi.

Zaključak

Dakle imao Ubuntu jedan od mnogih slobodnih operativnih sistema baziranih na Linuksu. Ima solidnu ponudu programa, stabilnost i ono što je najbitnije lagan je, odnosno ne traži jaku mašinu. Ubuntu naravno nije jedini operativni sistem, on sam u svojoj ponudi ima nekoliko sistema koji su rađeni za slabije računare. Ukoliko vam je potrebna podrška ili želite da saznate još nešto više o Ubuntu OS-u predlažem vam da posetite sajt Ubuntu Srbija ali i njihov forum gde možete pronaći obilje informacija o sistemu. Forum je svakako odličan način da saznate više. Registrujte se, pitajte, siguran sam da ćete u vrlo kratkom vremenskom periodu dobiti odgovor. Ubuntu zajednica Srbije je jaka sa velikim brojem članova a sama Linuks filozofija je takva da motiviše korisnike na deljenje znanja sa drugima.

Dobro došli!

[symple_button url=“http://www.ubuntu.com/download/alternative-downloads“ color=“orange“ size=“default“ border_radius=“3px“ target=“self“ rel=““ icon_left=““ icon_right=““]Preuzmi Ubuntu OS[/symple_button]