Miloš Miladinović Ubuntu Ubuntu korisnik

Ubuntu korisnik

Svako od nas ko je ušao u svet Linuxa ima svoju priču, ja sam već pisao o tome kako sam krenuo sa Linuxom odnosno sa operativnim sistemom Ubuntu u tekstu Linuxi Windows – Zato je Linux bolji?

Juče sam kao I svakog jutra uz kaficu čitao blogove sa tematikom vezanom za Linux I naleteo na jedan interesantan sajt Beleske.com.
Na tom sajtu sam pronašao par tekstova koji su odlični za sve one koji bi želeli da krenu sa korišćenjem OS Ubuntu.

U kraćem razgovoru na Tviteru @beleske me je pitao da li bih imao nešto da dodam?
Pa imao bih par stvari.

Za početak predlažem da ih pročitate:

Ja bih se osvrnuo na ,,Uvod“ koji je odlično opisan ali kome bih ja dodao još par pojedinosti.
Ne bi bilo loše da pre kupovine novog računara i ostatka opreme (štampač,skener i itd) da proverite da li ti proizvodi mogu da rade sa punim kapacitetom na Ubuntu.
Jednu od takvih prover možete izvršiti na sajtu www.ubuntu.com/certification/. Mada se na ovom sajtu mogu proveriti samo laptop i dekstop računari.
Ukoliko bi kupovali recimo štampač, ne bi bilo loše da pre kupovine proverite na zvaničnom sajtu da li postoji podrška za Linux/Ubuntu. Naravno uvek možete na našem domaćem forumu
forum.ubuntu-rs.org/ da postavite pitanje siguran sam da će te brzo dobiti odgovor.Što se tiče rada sa operativnim sistemom Ubuntu. Pa upočetku trebaće vam malo vremena da se prilagodite ali ništa strašno. Ubuntu je postao vrlo lagan za korišćenje

Ja koristim Ubuntu 12.04 lts, na njemu imam instaliran ,,Hotot“ odličan Tviter klijent.

Muzički plejer koji preporučujem je Clementine.

I naravno jedan od boljih video plejera po meni je SMPlayer. Možda grešim ali čini mi se da je on vrlo sličan BS plejeru.

Moj Conky

Skrenuo bih pažnju na Conky i prečice na tastaturi.
Conky je aplikacije preko koje možete pratiti dešavanja na vašem kompjuteru. U to spada opterećenje procesora, zauzeće ram memorije, zauzeće hard diska. Više o tome možete pročitati na www.ivanblago.wordpress.com .

Prečice su meni dosta olakšale rad sa Ubuntu OS. Jednostavno volim brz pristup uz što manje korišćenje miša.
Na slici ispod možete videti kombinaciju tastera.
Za one koji ne znaju ,,Super“ je taster sa znakom Windowsa/Ubuntu koji se nalazi između ctrl i alt tastera.

Poručio bih da @beleske nastavi tako i dalje, dosadašnji tekstovi vezani za Ubuntu (samo sam njih za sada pročitao) su odlični, lepo sročeni i što je najbitnije razumljivi krajnjem korisniku.