Miloš Miladinović Ubuntu Linux i Windows – Zašto je Linux bolji?

Linux i Windows – Zašto je Linux bolji?

Windows vs Ubuntu

Ja sam već dve godine korisnik Linux OS-a distro Ubuntu. Linux mi je predložio brat, kako sam imao odnosno i dalje imam taj komp na kome je Windows nekada radio kada je komp bio star tek nekoliko meseci. Kako mi je to bio prvi kompjuter nisam mnogo znao o sistemima osim onoga što se moglo na učiti na časovima Informatike. Uzeo sam komp. sa tako lošom konfiguracijom da mu je sistem padao nekada nedeljno a nekada i dva puta dnevno (mislim da sam rekored po tome). Posle dve godine aktivnog korišćenja već sam se naučio da radim sistem, komp je radio koliko toliko još godinu dana na Windowsu a onda je sa poslednjim padom sistema jednostavno odbijao da pokrene instalaciju a kamoli instalira Windows. Ne nije bio u pitanju CD/DVD čitač a niti disk, jednostavno kućište je bilo otpisano. Stojalo je tako mesec dana u uglu sobe, hvatalo prašinu dok mi brat nije predložio da probamo sa Linux-om. Ja sam u početku bio skeptičan, nisam mnogo znao o Linux-u i nisam verovao da on praktično može oživeti krš od kućišta odnosno od konfiguracije koja se u njemu nalazi.

Početak instalacije Ubuntu 12.04

Početak instalacije Ubuntu 12.04

Kako sam se tada prvi put susreo sa instalacionim procesom koji Ubuntu, bez ikakvog predhodnog znanja, koristeći se isključivo logikom ja sam bez  problema instalirao Ubuntu.Odlučili smo se za distro Ubuntu 11.04, tada je instalacija trajala možda oko sat vremena, možda malo više ali to mi nije predstavljao neki problem jer je sa Windows-om trajala oko tri do četri sata jednom i osam bez instalacije drivera i ostalih dodataka koji bi omogućili potpuno korišćenje kompjutera. Moram priznati da sam bio prosto oduševljen kada sam na forumu Ubuntu Srbija, kome sam pristupio odmah posle instalacije, saznao da se na instalacionom disku već nalaze potrebni  drajveri i da su oni instalirani tokom same instalacije sistema kao i audio-video kodeci, plejeri za muziku i video, Libre Office paket koji u potpunosti sadrži sve što i famozni Microsoft Office,pregledač slika i itd. Znači tokom instalacije je instalirano sve ono što je potrebno prosečnom korisniku da krene sa korišćenjem kompjutera. A na Windows-u potpuno drugačija priča, sve se to radi nahnadno, sve je tako sporo i dugo,dosadno, zamarajuće. Surfuj netom, nađi antivirus za početak, pa onda antimalwer i itd(a sve to je nepotrebno u Linux-u), pa treba pronaći dobar audio i video player i itd. I sve to u nadi da imate dobru internet konekciju.

Sa Windows-om dešavalo mi se da uključim Windows Media Player i da iz nekog razloga ukoči i posle nekih pola sata čekanja moram da izvršim restart na dugme i sistem je pao. Od kako koristim Ubuntu sistem mi je pao dva puta i to samo mojom krivicom, čačkao sam oko rezolucije, pokušao sam da isključim ,,out of range“ signal koji mi se pojavljivao prilikom startovanja sistema, na pogrešan način, zbog čega kasnije komp njie mogao da podigne sistem. To sam sredio za manje od sat vremena, surfovao netom, pronašao dosta stranih dobrih foruma a i naš Ubuntu Srbija gde sam i dobio odgovarajući odgovor i rešio taj problem. Nikada mi se do sada nije desilo ništa slično što i na Windowsu, kao problem sa Media Player-om. Ono što bih izdvojio kod Linuxa je:

  • Nema virusa – odnosno vrlo ih je malo;
  • Besplatan je – slobodan za korišćenje,kopiranje;
  • Omogućuje i starim računarima stabilan i brz rad;
  • Mogućnost da vaš omiljeni distro prilagodite vašim potrebama;
  • Brza instalacija;
  • Mogućnost korišćenja više radnih površina
  • Zamena za većinu programa zatvorenog koda (Acdsee, Adobe Photoshop, Babylon Dictionary, Corel Draw …)
Kako bi vam pružio još dokaza koji potkrepljuju moju priču da je Linux bolji, pronašao sam jedan sajt na kome je vrelo lepo i pregledno prikazano koje su to prednosti Linuxa u odnosu na Windows.
Na sajtu su prikazane 33 prednosti koje ima Linux i 4 koje poseduje Windows.