Miloš Miladinović Fotografija,U pokretu Poplava u Prokuplju. #Fotografija

Poplava u Prokuplju. #Fotografija



Da li je ovo moglo biti sprečeno? Zašto se rečni kanali nisu održavali i koje kriv? Koga okriviti za potopljenje domove, za potopljene grobove? Da li je za to krivo ovo nepredvidljivo vreme ili nedgovorna vlast? A zar je i bitno, šteta je već napravljena. Govori se po čaršiji da se spremaju neke mere kako se ne bi ovo ponovilo.

U daljini se vidi jezero nastalo izlivanjem reke Toplice. – Klik za veći prikaz

Nije da se ovo prvi put događa, dogodilo se i ranije, pa i gore od ovog, čovek bi pomislio da se nešto dalo naučiti iz prošlosti ali očigledno nije, iste greške se ponavljaju. Zapravo ovde se vidi prava slika birokratije, korupcije, neodogovornosti svih vlasti u poslednjih 20 godina.

Kako smo samo neodgovorni prema sami sebi ali i prema ovoj lepoti u kojoj živimo. Kako smo sebični, lenji ali i nesvesni bogastva koje nas okružuje a koje ne cenimo, ne čuvamo. Ne znam zašto bi se bilo ko čudio zbog ovog izlivanja, da li je i kada korito reke očišćeno, bedemi popravljeni a novi sazidani?

Voda je skoro došla do Jug Bogdanove kule

Nažalost mnogi su bili zauzeti baveći se sobom a ne narodom, baveći se visokom politikom a ne konkretnim delovanjem na lokalu.

Pogled sa Hisara na bazen i nekadašnjeg giganta.

Pomoćni stadion fudbalskog kluba ,,Topličanin“.

 

Zašto se ponašamo kao da smo ovde privremeno i da kada budemo sve uništili da ćemo se samo spakovati i otići dalje?

Most ka ..Industriskoj zoni“.

Nažalost poplava je najviše pogodila sirotinju i one koji su hteli da ućare pa su gradili gde god stigli sa dozvolom ili bez nje. Kada se voda bude povukla a šteta sagledala tada treba učiniti makar neke male korake kako bi ovako nešto koliko toliko ublažilo ako ne sprečilo.

Evo upravo dok pišem ovaj tekst kiša ponovo počinje da pada, nadam se da će se Toplica smiriti i ponovo postati ona mala krotka reka, nekada davno lepa i pitka.

Nije za sve kriva reka, evo lepe pesme o njoj.