Vlasina i leto 2012



Лето 2012 је било паклено као што сви знамо а последице су се осетиле свуда па и на Власини.
Језеро се дуж обале на појединим местима повукло  до 50 м ако не и више.
Разговарао сам са староседеоцима који су ми рекли да се не сећају да је водостај језера био овако низак.

Још једна од интересантних дешавања је еколошка регата која  је одржана 8 Септембра у циљу заштите Власине јер је предео изузетних одлика.

На Власини ће бити забрањени мотори са унутрашњим сагоревањем.
И све је то лепо, али код нас се углавном креће од крова.
Прво када би се мало повело рачуна и када би се трава која се гомила уз обалу језера очистила, када би се плаже уредиле и прилаз до њих и то не само са једне стране језера, већ на целокупном језеру и наравно када би се канализациони чвор уредио, онда би требало размишљати о моторима са унутрашњим сагоревањем.
Ова забрана је уведена на мала врата, па није језеро нека бара дужине 500 а ширине 200 метара па педалином или кајаком обићи језеро, већ је широко 12 а дуго 16 км.

Некако ми све то делује да су се ту уплели интереси појединаца који су под слоганом заштите природе издејствовали забрану моторних чамаца на Власини.

Еколошка регата

Власина је таман почела да ствара услове за туризма са којима би привукла туристе од којих би живео велики број људи, што би постакло повратак многих на Власину.
Изгледа да је интерес појединаца увек битнији од интереса већине код нас.

Има много тога што би се могло направити на Власини као што је рецимо бициклистичка стаза око језера.

Inače vrlo smešna objava lista ,,Pravda“ da je na Vlasini bilo stotinu kanua i kajaka totalna izmišljotina bilo ih je jedva dvadesetak, pritom je dotični list koristio sliku regate na Drini link
Toliko o profesionalnom novinarstvu.