Miloš Miladinović Ubuntu Ubuntu 11.10 dobija Linuks 3.0

Ubuntu 11.10 dobija Linuks 3.0

POSLE KONTROVERZE KOJA JE PRATILA izdanje verzije 11.04 operativnog sistema Ubuntu, poznate i pod nazivom „Doterani narval“ (Natty Narval), teško je ne osvrnuti se s nešto optimizma na sledeću verziju 11.10 koja će se zvati „Onirični ocelot“ (Oneiric Ocelot).

Njeno planiranje započeto je u martu, a prošlog četvrtka su i zvanično zamrznute sve ugrađene funkcionalnosti, što znači da se sada, posle tri alfa verzije, može steći jasniji osećaj kako će izgledati ta nova verzija kad se napokon pojavi 13. oktobra

Evo kako stvari stoje prema onome što je nedavno urađeno.

Linux jezgro 3.0 – Možda je centralna novost kod Oniričnog ocelota to što verzija alfa 3 ima Ubuntu jezgro 3.0.0-7.9 koje je zasnovano na verziji 3.0 Linuksovog jezgra. To je korak napred u odnosu na alfa 2 koja se zasnivala na verziji 3.0-rc5, jer će doneti poboljšane čipove za bežično povezivanje i bolje upravljačke programe za Wi-Fi kao i brojne konfiguracione nadogradnje.

Nova radna površina – U treću alfa verziju sistema Ubuntu 11.10 uključeni su i novo eksperimentalno izdanje Kompiza (Compiz) i Junitija (Unity), zasnovani na grafičkom interfejsu GTK3. Najvažnije promene su novi Alt+Tab prebacivač i bolje performanse lansera i panela. GNOME je nadograđen na trenutno nestabilnu verziju 3.1.4 kao korak bliže verziji 3.2.

Tanderberd za e-poštu – Činjenica da će se u Ocelotu umesto Evolucije (Evolution) kao program za e-poštu podrazumevano nalaziti Mozilin Tanderberd (Mozilla Thunderbird), obradovala je mnoge u svetu Linuksa. Tanderberd je već neko vreme bio uključen zbog testiranja, ali Kanonikal (Canonical) je konačno odlučio da to i ozvaniči.

Ubuntuov softverski centar – Jedno veliko unapređenje Ubuntuovog softverskog centra (Ubuntu Software Center) u ovom izdanju je dodatak prikaza „najbolje rangirani“ (top rated) na strani glavnih kategorija i svim stranama potkategorija. To će znatno olakšati nalaženje najboljeg softvera. Softverski centar sada omogućava i da promenite ili izbrišete sopstvene opise, a postao je i znatno brži za instaliranje samostalnih „.deb“ datoteka.

Gviber – Zajedno s ovim nadograđenim klijentom za mikroblogovanje (Gwibber) stižu i unapređene performanse i nov interfejs koji koristi najnovije GNOME tehnologije.

Ubuntu 11.10 Alpha 3 može se preuzeti odavde, ali još nije spreman za produkcionu upotrebu. Više detalja o tom izdanju može se naći na strani s njegovim tehničkim pregledom.

Sledeći veliki korak biće prva beta verzija koja je planirana za 1. septembar, a posle nje, tri nedelje kasnije, 22. septembra, dolazi i druga. Dan koji ćemo potom svi željno čekati je 13. oktobar, kad stiže konačna verzija. (M.V.)


(MikroVesti)