Miloš Miladinović Fotografija,U pokretu Jazz i fotografija – Nišville 2018

Jazz i fotografija – Nišville 2018



Približava se jubilarni Nišville Jazz Festival. Ove godine Nišvil puni 25. godina a ja 5 godina kako posećujem ovaj fenomenalni festival. U prethodnom tekstu ,,Nišville – Moja Jazz avantura“ najavio sam foto pregled Nišville Jazz Festivala koji je održan u godini koja je za nama. Verujem da je sada idealno vreme za to. Da se malo podsetimo kako je bilo.

Kenny Garrett

Alt saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer Kenny Garrett , kojeg su kritičari nazvali ne samo “najznačajnijim alt saksofonistom svog vremena” već i uopšte “najznačajnijim muzičarem na ovom instrumentu posle Čarlija Parkera”, nastupio je sa svojim kvartetom na otvaranju Nišvila, u četvrtak 9. avgusta.

Kenny Garrett je tokom duge karijere stekao status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije. Devet puta je pobedio u konkurenciji alt saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina “Downbeat”. Za albume koje je objavio pod svojim imenima imao je pet Grammy nominacija. Za album “Five Peace Band – Live” all stars postave koju su predvodili Chic Corea i John Mclaughlin, a u kojem su osim Garretta bili i Christian McBride, Brian Blade i Vinnia Colauita, dobio je i Grammy za najbolji jazz album 2010.

Više fotografija možete videti na sledećem linku: Kenny Garrett

Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience” 

Jedan od najpoznatijih bubnjara na prelazu iz starog u novi milenijum Omar Hakim (Njujork, 1959) nastupio je na Nišvilu 2018 u sastavu OZ Experience koji predvodi sa svojom suprugom pijanistkinjom Rachel Z (Rachel Carmel Nicolazzo) u petak 10. avgusta. Kao članovi ove fenomenalne bračno-muzičke franšize nastupili su i fenomenalni francuski umetnici: basista Linley Marthe i lider benda “Grand Baton” -gitarista (rođen na karibima) JC Maillard.

Više fotografija možete videti na sledećem linku: Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience”

Black Art Jazz Collective

All stars sekstet američkih post bop muzičara mlađe generacije “Black Art Jazz Collective” (BAJC) nastupili su na Nišvilu 2018 u nedelju, 12. avgusta. Članovi sastava su: saksofonista Wayne Escoffery, trubač Jeremy Pelt, trombonista James Burton III, klavirista Xavier Davis, kontrabasista Vicente Archer i bubnjar Johnathan Blake.

Više fotografija na sledećem linku: Black Art Jazz Collective

The Gipsy Kings 

Čuveni world music sastav iz Francuske The Gipsy Kings predvođeni gitaristom Pacom Baliardom je nastupio u nedelju, 12.avgusta na završnoj večeri prošlogodišnjeg Nisville Jazz Festival, nastavljajući najbolju tradiciju “flamenco – gipsy jazz” izraza u okviru svoje svetske turneje.

Više fotografija možete videti na sledećem linku: The Gipsy Kings

The Juke Joint Royals

Publika je bila posebno vesela pred sam kraj druge festivalske večeri. Tada je nastupio austrijski sedmočlani ritam i bluz bend The Juke Joint Royals, koji je scenskim nastupom i džez aranžmanom vratio publiku u osamdesete.

Više fotografija možete videti na sledećem linku: The Juke Joint Royals

Li Xiaochuan Quartet

Li Xiaochuan Quartet  nastup na Nisvile Jazz Fest  Nisville 2018

Bilo je veoma interesantno slušati kineski kvintet Li Xiaochuqan. Veoma inventivna džez rešenja, propraćena umilnim melodijama na vibrafonu, koji je kompozicijama davao razigrani karakter i time se udaljio od prizvuka klasičnog džeza. Publici su bili neobični ali i slušljivi. Veoma pozitivne reakcije su bile na ovo skladno izvođenje

Više fotografija možete videti na sledećem linku: Li Xiaochuan Quartet

Inner Circle

Inner Circle nastup na Nisvile Jazz Fest  Nisville 2018

Slobodno možemo reći da je nastup rege sastava Inner Circle obeležio početak Nišvile 2018. i privukao najveću pažnju publike. Bend koji postoji više od pedeset godina, preneo je ne samo mladalačku pozitivnu energiju, već i jednu (složićete se sa mnom) veliku poruku – da je ljubav smisao života i da trebamo uživati u njoj.

Najda South Side Orchestra

Najda South Side Orchestra nastup na Nisvile Jazz Fest  Nisville 2018

Fotografisati Najdu pa to je bilo posebno iskustvo. Dok sam sa kolegama čekao da Gipsy King završi nastup (termin su dobro probili), primetio sam siluete na Earth bini. Polako su se pripremali za nastup. U jednom trenutku sam prepoznao i Najdu a kako njegove pesme obožavam, posebno ove sa poslednjeg albuma – u navijačkom stilu sam počeo da uzvikujem ,,Najda, Najda“. Iskreno nisam očekivao da će me čuti, Gipsy Kings su tada u velikom stilu završavali svoj nastup. Ali on me je čuo, nasmešio se i prišao da se pozdravi. Kratko smo popričali i u tom trenutku sam napravio fotografiju koju možete videti odmah ispod. Jeste podeksponirana ali mi je draga.

Najda South Side

Više fotografija možete videti na sledećem linku: Najda South Side Orchestra

Saša Trajković & Poduhvat Serbon

Saša Trajković nastup na Nisvile Jazz Fest  Nisville 2018

Kantautor iz Niša, Saša Trajković, pre dvadesetak godina poznat kao alfa & omega opakog metal sastava STENTOR, nastupio je na Nisville Jazz Festival 09.08.2018 u 19:30 časova na Open Stage. Ako do sada niste čuli i gledali nastup ovog fenomenalnog umetnika fantastičnog glasa, malo je reći da ste mnogo propustili.

Više fotografija možete videti na sledećem linku: Saša Trajković & Poduhvat Serbon

Lazar Tošić Quintet ft. Marko Đorđević

Lazar Tošić nastup na Nisvile Jazz Fest  Nisville 2018

Dobitnik nagrade za životno delo Lazar Tošić je sjajnim ritmom bubnjeva, u pratnji kvinteta i Marka Đorđevića otvorio Nišville 2018. Bio je to fenomenala uvod.

Više fotografija možete videti na sledećem linku: Lazar Tošić Quintet ft. Marko Đorđević

Grupa Presing

Grupa Presing Beograd. Nastup na Nisvile Jazz Fest  Nisville 2018

Nastupili su na Nisville Jazz Festival, Open Stage Lineup 09.08.2018. Alternativni Rock. Njihov nastup je teško opisati, to morate videti, osetiti. Bili su i ostali pravo otkriće za mene. Slučajno sam se zadesio na njihovom nastupu i ostao do kraja.

Više fotografija možete videti na sledećem linku: Presing

Iza kulisa

Baš kao što podnaslov kaže, u ovom delu videćete neke fotografije koje do sada nisam objavio. Mali lepi momenti, na prvi pogled neprimetni ali važni. Oni su ona tanka nit koja nas sve na Nišvilu povezuje.

Nisvile Jazz Fest  Nisville 2018
Ova mi je najdraža fotografija sa Nišville 2018.
Nisvile Jazz Fest  Nisville 2018
Nisvile Jazz Fest  kokice
Nisvile Jazz Fest Balon Nisville 2018
Nisvile Jazz Fest Balon Nisville 2018
Nisvile Jazz Fest bioskop na otvorenom. Nisville film-
Nisville Jazz Fest 2018. Publika