Miloš Miladinović Fotografija Kataklizma u najavi #Munje

Kataklizma u najavi #Munje


munja, munje, munju, oluja, oluje, oluju, Prokuplje, Prokuplja, Prokuplju, Fotografiju, Fotografija

Tako je bilo predhodnog dana u Prokuplju. Munje su povremeno osvetljavale tmurne oblake koji su se polako nadvijali nad gradom. Primetio sam da je napon električne energije varirao sa svakim bljeskom. Odmah sam uzeo stativ, pripremio fotoaparat i krenuo na poslednji sprat kuće sa koga se pruža odličan pogled na grad.

Ovog puta sam baš imao sreće, desila se ,,savršena oluja“ kako bi neki fotografi rekli. Od kako koristim Canon Powershot Sx530Hs a to je nekih godinu dana, do sada mi se nije desilo da imam tako dobre uslove za fotografisanje munja. Dakle prvi put su se oblaci formirali daleko od Prokuplja i to sa munjama. Još ako dodam da nije bilo kiše, da su se sporo kretali i da su dolazili pravo u odnosu na moju lokaciju, sve je bilo savršeno. Prokupčani to odlično znaju, oluja kada dolazi iz pravca Hisara, to je garant da će biti žestoka. Tako je bilo i ovog puta.

Postavio sam stativ i odmah krenu da slikam. Prvu munju koju sam uhvatio je udarila negde iza ,,Borovnjaka“ što je odmah dovelo do pada napona u celom gradu i kratkog nestanka struje.

IMG_6890

Trenutak kada je u celom gradu pao napon.

Da bih uhvatio munje koristio sam sledeća podešavanja 15 sek, ISO 100, f 4.5. Mada sam f (otvor blende) prilagođavao u zavisnosti od osvetljenja.

IMG_6893

IMG_6899

Untitled

IMG_6905

IMG_6885

IMG_6887

IMG_6888

Ono što je najbitnije kod slikanja munja je bezbednost. Oluja je postala još jača sa naletima vetra i kiše. Munje su počele sve jače i bliže da udaraju tako da je ,,fotosešn“ bio gotov. Naravno do neke sledeće oluje.

Šta vi volite da slikate? Da li ste nekada pokušali da uslikate munju i da li vam se dopada moj ulov?