Miloš Miladinović I.T Svet WordPress ili Blogger?

WordPress ili Blogger?



Pitanje koje muči svakog ko tek ulazi u svet blogovanje. Šta odabrati? Šta mi više odgovara? Koja blog platforma. Tolika pitanja umeju da uplaše. Da pomislite: ,,ma ovo je suviše komplikovano za mene“. E nije koplikovano uopšte, u to ćete se uveriti i sami. U daljem tekstu potrduću se da vam što bolje pokažem razlike između Worpdress-a i Blogger-a. Šta su im prednosti a šta mane. Do one same suštine.

Imajte na umu da upoređujem Blogger sa WordPress.com, ne WordPress.org (besplatnom verzijom WordPress-a). O tome ću u nekom sledećem tekstu za koji verujem da će biti objavljen u toku juna.

1. Vlasništvo

Blogger je servis za blogovanje koji je kreirao tehnološki gigant ,,Google” Besplatan je i ima sve što je potrebno da objavite vaš sadržaj na internetu. Dakle pored toga što je besplatan on je i vrlo jednostavan za korišćenje. Samo tu postoji jedna mala sitnica. Blog koji kreirate na njihovom servisu nije u vašem vlasništvu. To znači da bilo kada Google može da vam ukine blog ili sam servis.


Sa WordPress-om vi birate svog hosting provajdera. Da, domen i hosting se plaćaju ali za to vi odlučujete o tome koliko dugo će vaš blog trajati i ne morate brinuti o tome da li ćete možda prekšiti neko od brojnih pravila na koje ste pristali prilikom kreiranja bloga u Bloggeru.

2. Kontrola

Blogger je dobra platforma za blogovanje. Fino je podešen i pripremljen. Ali upravo je to razlog zbog koga su mnogi koji prešli na Worpdress. Posle određenog vremena učenja i prilagođavanja blogeri žele više slobode. Posebno u tome kako će izgledati njihov blog. Dakle vrlo je malo podešavanja koje možete uraditi na Bloggeru. Za neke je to prednost a za neke mana.


Dok Blogger dolazi kao zatvoreno rešenje sa minimalnim opcijama za neka dalja podešavanja Worpdress je potpuno otvoreno. Zapravo Worpdress ima licencu slobodnog koda (Open source). Šta to znači za vas? Pa za početak ukoliko imate znanja iz programiranja, web dizajna i itd., vi možete napraviti sajt po vašoj meri. A ako niste vični gore pomenutim zanimanjima, uvek možete iskoristi na hiljade pluginova i tako prilagoditi vaš blog.
Kada uporedimo WordPress i Blogger posebno kao poslovno rešenje onda je WordPress tu definitivno pobednik.

3. Izgled

U osnovi Blogger donosi svega nekoliko tema koje možete izabrati. Vi možete menjati boju I šablon tema sa već ugrađenim alatima ali to vam neće doneti neku preteranu razliku u odnosu na original.
Postoje teme koje nije kreirao Blogger ali one su lošeg kvaliteta. To znači da su previše glomazne pa usporavaju učitavanje samog bloga ili su jednostavno lošeg izgleda.

WordPress i tu odnosi pobedu. Postoji ali bukvalno na hiljade tema što besplatnih ali i premium koje možete iskoristiti. Ako vam se pored tako velikog izbora ništa ne dopadne uvek možete da za pristojan novca dobijete temu po želji.

4. Mobilnost

Slediba sa Bloggera na neke drugačije platforme ume da bude komplikovan zadatak. Moji prvi blog je upravo bio na Bloggeru. Kada je došlo vreme da preselim tekstove na novoj lokaciji to je tada bilo pravo mučenje. U tome mi je dosta pomogao jedan WordPress-ov plugin ali ni on nije uspeo da odradi posao do kraja.


Koristeći WordPress, vi možete preseliti vaš blog praktično bilo gde. Možete preseliti sajt na novu lokaciju ili da promenite domen.
Takođe ako uporedimo WordPress i Blogger SEO, definitivno je Worpdress u prednosti.

5. Bezbednost

Koristeći Blogger vi imate dodatnu zaštitu velike bezbednosne strukture koju sam Google koristi. Vi ne morate brinuti o održavanju resursa, obezbeđivanju vašeg bloga ili kreiranju bekapova.
Worpdress je prilično bezbedan ali kako je to samostalan hosting vi ste odgovorni za bezbednost i čuvanje podataka (backup). Wordpress generalno ima dovoljno pluginova koji vam olakšavaju da obezbedite vaš blog.

6. Podrška

Podrška za Blogger je ograničena. Postoji vrlo malo materijala. Isključivo osnovna dokumentacija ali i korisnički forum. U uslovima korišćenja, pa mogu reći samo da ste isto vrlo ograničeni.
Naravno ima dobrih blogova na kojima možete dosta toga naučiti o Bloggeru.

WordPress ima veoma aktivnu zajedincu koja vam može pomoći. Odgovore na vaša pitanja možete pronaći na forumima, irc chat sobama i to od iskusnih korisnika ali i programera. Pored zajednice koja se okuplja oko Worpdress-a, postoje kompanije koje nude premium podršku za Worpdress.

7. Budućnost

Blogger nije dobio neku veću nadogradnju duži vremenski period. Svedoci smo da je Google poslednjih godina ubio svoje popularne servise kao što su: Google Reader i Adsense za feeds. To se vrlo lako može dogoditi i sa Bloggerom. Google ima pravo da ga ugasi kada god to budu poželelo.

Dok je sa WordPress-om potpuno drugačija priča.
Wordpress je softver slobodnog koda, što znači da mu je budućnost potpuno nezavisna i na nju ne može uticati niti jedna kompanija ili pojedinac. Worpdress razvija zajednica koju čine programeri i korisnici. Worpdress koriste svi od poslovnih korisnika, različitih organizacija i pojedinaca kao što su blogeri.

Zaključak

Dakle videli smo šta su prednosti a ali i mane oba servisa za blogovanje. Ostaje da vi izaberete i koristite ono što vama najviše odgovara. Moja preporuka je da ukoliko ste novi u svetu blogovanja da prvo krenete sa Bloggerom. Da vidite da li vama blogovanje leži i da li je to onako kako ste vi zamislili. Možda je to jedina prava prednost u odnosu na WordPress. Mesto gde ćete testirati svoje mogućnosti. Ako vidite da je blogovanje za vas, vrlo lako možete zakupiti domen i hosting. Isto tako možete u par klika obrisati vaš blog na Bloggeru ukoliko vidite da blogovanje nije za vas.

Zanimam me šta vama više odgovara? Blogger ili Worpdress? Kakva su vam iskustva sa jednim a kakva sa drugim i u kada je po vama vreme da se zakupi domen i hosting?