Miloš Miladinović I.T Svet,Linux,Ubuntu Šta uraditi kada prestane podrška za XP Vindovs operativni sistem?

Šta uraditi kada prestane podrška za XP Vindovs operativni sistem?



Da li ste zaista spremni da prihvatite savet Majkrosofta? Kupićete licence za Vindovs 7 ili Vindovs 8 kada 8. aprila 2014. godine prestane podrška za XP Vindovs, pod uslovom da će ih vaš računar podržati ukoliko su dovoljno kadri za gore navedene sisteme?Zapitajte se za šta zapravo vi koristite vaš kompjuter pa vam je potrebno plaćanje licenci ili korišćenje piratizovanog softvera. Razumeću vas ako su u pitanju specijalizovani softveri koji se mogu naći samo na Vindovsu i koji su vam potrebni zbog posla. Ali ako koristite Vindovs za surfovanje internetom, gledanje filmova, slušanje muzike, dragi čitaoče ovog bloga otkriću ti alternativu koja će ti spasiti džep od dodatnih troškova kupovine novih računara, licenci ali ne samo džep već i živce kada budete pokušali i nekako odradili instalaciju nekih od gore preporučenih Vindovsa.

A ta alternativa je jedan od operativnih sistema iz Linuks porodice:

  • Ubuntu;
  • Kubuntu – Ubuntu са KDE окружењем радне површиne;
  • Ubuntu GNOME – Ubuntu са GNOME окружењем радне површиne;
  • Xubuntu – Ubuntu са XFCE окружењем радне површиne;
  • Lubuntu – Ubuntu са LXDE окружењем радне површиne;
  • Edubuntu – Ubuntu верзија за едукацију;
  • Ubuntu Studio – Ubuntu дизајниран за мултимедију;
  • Mythbuntu – Ubuntu дизајниран за кућни биоскоп са MythTV.

Zašto ne probati nešto novo, znam da je navika čudo i sam imamo sam neke predrasude o Linuksu a tek o Ubuntu uopšte nisam ni čuo dok nije postalo moguće instalirati Vindovs na mom kompjuteru. Kako sam ja krenuo sa Linuksom možete pročitati na: Linuks i Vindovs – Zašto je Linuks bolji.

Ljudi vreme je da se probudite i da shvatite da postoje i drugi operativni sistemi osim Vindovsa i da samim njihovim korišćenjem ne da samo spašavate svoj džep već ulazite u jedan novi svet i postajete bogatiji za znanje koje će te steći korišćenjem Linuksa i za koje će te biti bogatiji.

Pisanjem o ovoj temi pridružio sam se Željku Popivodi – Start Ubuntu u promovisanju Linuksa.

U sledećem postu opisaću šta zapravo znači meni Ubuntu, kako ga ja koristim, koji su to programi i još dosta drugih detalja koji bi vam olakšali korišćenje Ubuntu 12.04