Miloš Miladinović Knjiga Jošte čekam taj reč da mi rekne – knjiga Negoslave Stanojević

Jošte čekam taj reč da mi rekne – knjiga Negoslave Stanojević



 

Negoslavu Stanojević poznajem od kako je uplovila u svet blogovanja a tome već ima dosta vremena. Upoznali smo se na Facebook-u a od prošle godine i uživo. Tada se uz kaficu razgovaralo o svemu a najviše o blogovima, što je inače vrlo retka prilika popričati ovako, oči u oči sa kolegom, kolegenicom blogerom. Kada sam saznao da Negoslava napisala knjigu bio sam oduševljen ali i vrlo znatiželjan. Ne dugo posle našeg susreta sam dobio knjigu na poklon (hvala Milena!) i krenuo sa čitanjem.

Ono što mi je zapalo za oko je dijalekt kojim je pisana knjiga. Iako nisam nikada bio u Zaplanje (a to ću svakako ispraviti) dijalekt kojim je pisana knjiga mi i nije upotpunosti bio nepoznat iako ga dugo nisam čuo. Zapravo poznavanje Vlasinskog dijalekta koji pripada timočko-lužiničkoj zoni mi je omogućio lagodnije čitanje ali i razumevanje ovog dela.

jošte_čekam_čekam_taj_reč_reknem_knjiga-1024x768

[stextbox id=“black“ caption=“Сврљишко-заплањски дијалекат“]Сврљишко-заплањски дијалекат је један од призренско-тимочких штокавских дијалеката српског језика. Спада у источноштокавска наречја, а распрострањен је у делу југоисточне Србије, на подручју Сврљига и Заплања. -Википедија[/stextbox]

,,Jošte čekam taj reč da mi rekne“ je svojevrsna zbirka priča prepunih emocijama na temu svakodnevnog života u drugoj polovini prošlog veka. Uglavnom dominiraju teme bazirene na žensko-ženskim odnosima u relaciji svekrva – snaja ali i muško-ženskih odnosa. Ono što mi je posebno zanimljivo je pogled na ovo sadašnje vreme iz ugla naših baka i deka ali i kako je obrađena tema o pražnjenju sela i odlazaka mladih u gradove. Bilo je interesantno čitati i videti kako naši stari gledaju na svoj život ali i na način života koji mi sada vodimo. Posebno mi je bilo interesantno to što nam knjiga pruža svojevrstan uvid u to kako su oni živeli kao mladi, kakve su strahove imali i sa kakvim problemima susretali.

,,Jošte čekam taj reč da mi rekne“ je vremeplov koji nam pokazuje u pravom svom izvornom obliku živote naših baka i deka i još nam govori o njihovoj skromnosti i ne prevelikoj vezanosti za materijalno. U ovoj knjizi se jasno prikazuje taj jaz između generacija.

Ovo je svakako jedan pravi primer lokalnog patriotizma i načina  kako se voli svoj kraj ali i zemlja. U ovoj knjizi možete osetiti tugu ali i sreću. Otkrićete kako je bio težak život žena i koliko veliku ulogu su imale. Ono što se svakao kao nit kroz celu knjigu da osetiti je teskoba, samoća i nemoć. Lako je uočiti nerazumevanje mladih ljudi prema svojim roditeljima, bakama i dekama.

Svakako ovo je knjiga koju vam od srca preporučujem.

Dopuna:

Evo i snimka gostovanja Negoslave kod Željka Stefanovića uredinika i voditelja emisije ,,Vreme sporta i razonode“.

 

Vreme sporta i razonodeMalo sam pričala o knjizi i o blogovanju u gostima kod Željka Stefanovića, još onomad. A onda je Miloš to ovako sredio, hvala mu.

Posted by Negoslava Stanojevic on четвртак 25. јун 2015.