Miloš Miladinović Film O filmu ,,Svet iz doba Jure“ – 2015

O filmu ,,Svet iz doba Jure“ – 2015



 [stextbox id=“black“ caption=“Upozorenje“]

Ukoliko niste gledali ovaj film, preporučujem vam da preskočite čitanje ovog teksta. Film je potrebno pogledati ako je moguće bez ikakvih informacija kako bi ste doživeli ,,Svet iz doba Jure“ u pravo svetlu. Hvala[/stextbox]

Zahvaljujući ,,Mobile 3D Cinema“ Srbija, u onome što je ostalo od nekadašnjeg bioskopa ,,Toplica“ mogu se pogledati filmovi koji su trenutno na repertoaru u bioskopima širom sveta.

,,Svet iz doba Jure“ je nastavak čuvene franšize ,,Park iz doba Jure“ koji se pojavio 1993. godine. Zatim su usledili ,,Park iz doba Jure – Izgubljeni svet 1997. godine i Park iz doba Jure 3, koji se na bioskopskim platnima pojavio 2001. godine.  ,,Svet iz doba Jure“ je izazvao reakcije širom sveta. Gledajući vlogove ali i čitajući recenzije sa sajtova kao što su ,,BBC“ i ,,The Guardian“ stekao sam utiska da su ocene ovog filma manje više slične. Uglavnom opis ide od ,,pa i nije tako loš film“ do ,, odličan“. Većina njih je konstatovala a sa čime se moram složiti, da je ovaj film jedini pravi naslednik prvog filma ,,Park iz doba Jure“.

Na priču o dinosaurusima iz epruvete nisu ostali ravnodušni ni naučnici. Paentolozi su izneli vrlo negativne kritike bazirajući svoje mišljenje na osnovu najnovojih podataka do kojih je nauka došla o ovim davno izumrelim životinjama. Stav koji preovladava je da se radi o jednom veoma zanimljivom, zabavnom filmu ali da je velika šteta što je propuštena prilika da se dinosaurusi prikažu u pravom svetlu. Naime, u poslednjih nekoliko godina potvrđena je teorija koja datira još iz 18. veka a koja govori o tome da su dinosaurusi imali zapravo neku vrstu protoperja o čemu možete pročitati na sledećem linku.

Iz mog ugla

Radnja filma počinje sa Kare Michell (Judy Greer) i Scott Michell roditeljima dvoje klinaca Zach Mitchell (Nick Robinson) i  Gray Mitchell (Ty Keegan Simpkins) koje šalju tetki Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) koja je stariji asistent menadžer parka. O Kare i Scott-u se nema šta mnogo reći, oni su prosečna Američka porodica u kojoj su roditelji pred razvodom. Zbog cele situacije šalju svoje sinove ,,super tetki“ kako bi ih ,,spasili“ traume razvoda.

Kada su klinci u pitanju, tu je već sve bilo više nego predvidljivo. Imamo smorenog tinejdžera (Zach Mitchell) kome su Dinosaurusi i ne previše zanimljivi.

Naravno njegova uloga ne bi bila potpuna bez ,,super genija“ (Gray Mitchell )klinca od koga o Dinosaurusima jedino znaju više naučnici koji su ih stvorili.  To je duo koji se da videti u većini Holivudskih filmova a koji se koristio i u prvom filmu o Parku iz doba Jure.

 

Claire Dearing  koju glumi Bryce Dallas Howard koja je poznata po ulozi Kate Connor u filmu Terminator Salvation (2009) se i nije baš snašla u ulozi koja joj je dodeljena u Svetu iz doba Jure. Na samom početku filma Claire Dearing mi je i delovala kao neko iz tog biznis-korporativnog sveta i njen lik je bio potpun sve do pojave klinaca kada ona treba da odloži u stranu kostim ,,bezosećajnog“ šefa i postane dobra i brižna tetka. U momentu se dao videti osećaj šizofrenije u kome se nalazi. Naravno, pravi fijasko i kolaps njene uloge počinje kada sve krene po zlu. Ona kao najbolji atleta na svetu, trčkara po parku u visokim štiklama u blatu gde ni gumene čizme nemaju šanse. Ljubavna romansa koju u možda naznakama proživljava sa definitivno najvećom zvezdom filma Oven Grady (Chris Pratt) je posebna priča. Cela je u fazonu: dođi da te poljubim dok niko ne vidi“, pa kaže: ,,nadrkano hodanje gazim limenke red bulla izlazim sa zurke u stilu – ja fensi, ti nula.

U suštini ili je trebalo poraditi na njenom liku ili odabrati nekog drugog za ovu ulogu. Jednostavno se nije dovoljno snašla.

Oven Grady koga glumi (Chris Pratt) poznat po ulozi Star lord-a u filmu ,,Guardians of the Galaxy“ (Čuvari Galaksije) je verovatno najviše doprineo ovom filmu svojom glumom ali sam dobio utisak da njegov lik nije iskorišćen u meri koja se očekuje od ovakve zvezde ali i filma. Posle fenomenalne uloge Star-Lorda u ,,Čuvarima Galaksije“, Chris Patt se odlično snašao i u ulozi dresera Raptora. Mislim znam i ja kada sam pročitao delovalo mi je smešno, posebno zbog utiska koji mi je ostavio prvi film ove franšize. Da je odlična glumac to se dalo videti u celom filmu a najbolje u sceni kada radnik koji zadužen za hranjenje Raptora spletom okolnosti završi u kavezu sa njima. Taj momenat kada ih on gleda i kada se kamera pomeri tako da je jedino on u kadru gde se odlično vidi strah koji oseća prema ovim životinjama.

Naravno druga scena je kada vozi Triumph Scrambler motor dok sa njim jure Raptori. Ta scena, pa tu su malo pomešana osećanja. U početku mi je bila malo smešna ali onda kada sam prihvatio činjenicu da ih je izdresirao kao prerasle Lavove onda mi je postala vrlo zanimljiva, malo sam se i naježio. Jedan od najsmešnijih scena sa njim je kada njegova buduća (Kara Michell) traži od njega da pronađe njene sestriće prateći tragove, koristeći čulo mirisa i itd, on joj na to odgovoara da je bio u Mornarici ne među Indijancima. Ta opaska svakako ima više smisla na Engleskom, ako ste gledali film znate o čemu govorim.

Zanimljivo je to da je on bio u Mornarici i da se o liku Oven Grady samo toliko zna. Posle premijere filma širom interneta se pojavila jedna vrlo zanimljiva teorija fanova (Fan theories) da ovo nije zapravo prvo pojavljivanje Chris-a Pratt-a u priči o dinosaurusima. Da li se sećate scene u prvom filmu kada doktor Grant plaši klinca pričama o tome kako Raptori love i ubijaju svoj plen? Teorija upravo govori da je Chris Pratt upravo taj dečak.

Nove zvezde

To je i jedan od keca u rukavu ovog filma.,,Svet iz doba Jure“ je u odnosu na predhodnike dobio i dva dinosaurusa koji se do sada nisu pojavljivali u filmovima ,,Park iz doba Jure“ a jedan od njih nikada i nije hodao zemljom.

Mosasaurus

Jedan od novih dinosaurusa je i fascinantni ,,Mosasaurus“. Kao i ostali dinosaurusi on je nastao u laboratorijama ,,InGen-a“. Dostiže dužinu do 18 metara a težinu i do 15 tona. Mosasaurus je dobio ime po mestu gde je prvi put pronađen ,,Mesuse“ reci koja je duga 950 kilometara, izvire u Francuskoj, teče kroz Belgiju i Holandiju, i uliva se u Severno more. Mosasaurus se nalazi u bazenu koji se ne razlikuje od sadašnjih koji se mogu videti po parkovima širom sveta. Zanimljivo je da Mosasaurusa hrane jednim od najopasnijih vodenih predatora sadašnjice, Ajkulom. Mislim da je bilo neverovatno gledati na velikom bioskopskom platnu kako Mosasaurus iskače iz vode i svojim veliki čeljustima koja su jača i od T-rex-a guta Ajkulu. Definitivno je zaslužio više prostora u filmu i mislim da će verovatno u nekom od sledećih filmova ,,Svet iz doba Jure“ biti glavna zvezda.

 

Indominus rex

Sve do sada glavni ,,negativci“ serijala filmova ,,Park iz doba Jure“ su bili dinosaurusi naklonjeni mesnoj ishrani. T-rex i Raptor su bili predatori od kojih vam se krv u venama ledila sve do pojave novog dinosaurusa koji nikada do sada nije hodao zemljom, ,,Indominus rex„.

Indominus rex je genetski modifikovani dinosaurus nastao iz potrebe parka da posle dvadeset godina uspešnog rada uvedu nešto sasvim novo i tako povećaju posetu ali i zaradu. Nastao je mešanjem više vrsti a najvećim delom od T-rex-a i Raptora. Poseduje nešto što bi se graničilo i sa super moćima. Infracrvene kamere ga ne mogu videti, uklapa se u okolinu prilagođavajući boju kože i izuzetno je inteligentan. Na otvorenom dostiže brzinu do oko 50 km u času. Prilikom urlika dostiže jačinu od 140db-160db što je jednako jačini Boinga 747 prilikom sletanja ili uzletanja. Visok je 12 metara a dugačak između 12 i 15 metara. Može da uoči toplotni potpis drugih živih bića, nešto kao da ima termovizijsku kameru. Prava mašina za ubijanje. Prosto rečeno imamo Raptora 2.0 a Indominus je nešto kao 4.5 verzija. Velika nadogradnja nema šta.

Negativci

Kada smo kod negativaca tu ulogu su podelili Vic Hoskins (Vincent D’Onofrio) i za sada zvanično jedini lik iz prvog filma doktor Henry Vu (BD Vong). Uloga Vic-a Hokins-a je bila nekako suvišna. Mislim on je tu kako bi se uverio da se dinosaurusi kao što je recimo Raptor koristi u vojne svrhe. Šta reći, ta ideja mi je bila dovoljno glupa da mi je malo ublažila oduševljenje filmom. Kao recimo stvaranje GMO T-Rex-Raptor-nešto-saurus Dakle Vic Hokins je u suštini vođa privatne vojske čiji je primarni cilj da štiti posetioce parka od dinosaurusa. Ali osim toga on želi da praktično ,,pantetira“ i prodaje dionsauruse kao dresirane mašine za ubijanje. Šta da vam kaže, on je zapravo poremećena osoba čijem se liku od samog početka filma nameće uloga negativca.

Henry Vu je zaslužan za pojavu i kloniranje dinosaurusa. On je zahvaljujući pronalasku krvi stvorio dionsauruse za prvobitni ,,Park iz doba Jure“. Detaljnije o doktoru Henry-u Vu možete pročitati na sledećem linku. A u ,,Svet iz doba Jure“  tu je nadmašio sebe i napravio genetski modfikovanog dinosaurusa pod nazivom ,,Indominus rex“. Zašto sam doktora Henrija stavio u isti ,,koš“ zajedno sa miletantnim tipom kao što Vic Hoskins? Gledajući film stekao sam utisak da je doktoru Henriju bitan jedino njegov rad, novac ali i priznanje stručne javnosti. On je kreiranjem ,,Indominus rex-a“ to i potvrdio. Njegova negativna uloga se da najbolje videti u delu filma kada se ceo sistem polako počinje urušavati. Jedino za šta je on zabrinut su projekti na kojima radi i koje spašava. To je inače sasvim jasan znak da sa ovim filmom počinje novo poglavlje o dinosaurusima.

Zaključak

U suštini ovde se radi o jednom zanimljivom zabavnom filmu. Mnogi su ga uporedili sa filmovima o čudovištima što u stvari i jeste. T-rex, raptori i jesu čudovišta koja su nekada hodala zemljom. Pojava Indominus rex je samo potvrdila teoriju da je ceo film konceptovan tako da delom bude film o čudovištima a da delom i u neku ruku bude film o tome kako se ne treba igrati sa prirodom. Na kraju T-rex, raptor i Mosasaurusa udruženim snagama pobeđuju GMO Indominusa i u neku ruku postaju pravi heroji ovog filma. Da, jasno je koja je ovde poruka poslata: ,,Priroda pobeđuje“.

Veb strana parka

Veb strana parka

Ono što mi se dopalo posebno je postojanje veb stranice ,,Svet iz doba Jure“ na kojoj možete detaljno pogledati kakve atrakcije park nudi. Ta veb strana pojačava osećaj stvarnog postojanja parka. Lepo je odrađena, lako je snalaziti se na njoj pa vam preporučujem da je posetite.  Nalazi se na sledećoj adresi: www.jurassicworld.com

Film je definitivno vredna pažnje. Od 1 do 10 po mojoj oceni je dobra 7-ca.