Miloš Miladinović Fotografija Ostani kod kuće – Foto izazov #OkkFotoIzazov – Dan 1

Ostani kod kuće – Foto izazov #OkkFotoIzazov – Dan 1



Danas sam došao na ideju da napravim jedan foto izazov koji bi mogao da traje do kraja ove krize.

Potkrovlje puno ideja

Dok sam nešto tražio na potkrovlju naleteo sam na neke stare fenjere, lampe, metalne šerpice. Pomislio sam, možda bih mogao njih da fotkam i tako da se isprobam u tzv. „still photography“.

Odmah sam odlučio da želim crnu pozadinu a kako nisam mogao da pronađem odgovarajuće platno za to morao sam da izaberem najmrčaniju lokaciju u kući. Kod mene je to u ovom slučaju hodnik. Mogao sam i uveče da uradim fotografisanje ali mi je jutro inspirativnije od večeri.

Oprema

Od opreme sam koristio Canon 750d, 50 mm 1.8, stativ, wireles okidač i Godox tt350c. Kišobran nisam želeo da upotrebim zato što on previše široko baca svetlo. Za ovo mi je bio potrebno da blic na što manju površinu osvetljava. Naravno blic za to nije bio dovoljan pa sam morao da malo improvizujem. Da bih dobio tzv. „spot light“ morao sam da nekako usmerim svetlo ka predmetu koji sam fotografisao. U ovom slučaju to je bio stari metalni čajnik. Da bih to uradio uzeo sam staro izdanje nekih novina i umotao blic.

Potom sam pronašao jedan stari drveni stočić koji mi je odlično poslužio kao postolje.

2 sata fotografije

Danas proveo najmanje 2 sata u fotografisanju čajnika. Dosta testiranja blica, podešavanja blende, zumiranje koje sam radio pešaka zbog „prime“ objektiva. Verovatno bi trajalo i duže ali baterija na blicu se ispraznila.

Kako možete učestvovati?

Dakle ideja je da pronađete bilo šta u kući što bi ste mogli da fotografišete. Ja sam se slučajno opredelio za retro fotografiju.

Od opreme ukoliko imate fotoaparat odlično ali ako to nije slučaj, koristite telefon. Umesto blica upotrebite stonu lampu na primer. Naravno ukoliko želite da postignete sličan efekat kao na mojim fotografijama.

Možete da iskoristite i prirodno osvetljenje. Eto ideje. Posle fotoaparata iste predmete fotografisatiću i sa telefonom.

Fotografije možete postaviti na društvenim mrežama. Samo koristite hastag #OkkFotoIzazov kako bi smo objedinili fotografije na jednom mestu. Takođe fotografije možete postaviti u komentaru ispod ovog teksta uz opis opreme koju ste koristili a kao želite da samnom podelite i postupak fotografisanja. Da li vam se dopalo, zašto ste se za taj predmet odlučili i itd

Najzanimljivije fotografije uz vašu dozvolu objaviću u posebnom članku uz potpis punog imena i prezimena.

Ispod možete da vidite šta sam to danas fotografisao. Ime ovom albumu nisam još uvek dao, mada mi se „dobar duh“ vrzma po glavi.