Miloš Miladinović I.T Svet,Ubuntu JFreesteel čitač lične karte

JFreesteel čitač lične karte



freesteel alternativa čeliku

JfreeSteel je slobodan softver otvorenog koda, omogućava čitanje javnih podataka sa čipa nove lične karte, objavljen je pod GNU LGPLv3 licencom koja dozvoljava korišćenje kako u slobodnim tako i u vlasničkim komercijalnim aplikacijama. Koristi javax.smartcardio i sistemsku podršku za komunikaciju sa čitačem (PC/SC, pcsc-lite na GNU/Linuksu i MacOS X) i nema dodatne zavisnosti.

Ovo je svakako veliki doprinos za korisnike Linux-a u Srbiji. Ja sam se svakako veoma zainteresovao kada sam saznao za postojanje alterantive ,,Čeliku“ i sa velikim nestprljenjem isčekivao izlazak verzije koja bi omogućavala potpuno sačuvanje, štampanje podataka sa lične karte.

A to ova vezija JFreeSteel-a i ima.

Inače jedan jedini razlog zbog koga sam držao Windows pored Ubuntu-a je upravo bio nedostatak JFreeSteela, osećao sam se diskriminisano od strane države koja mi je uporno nametala korišćenje Majkrosoftovih proizvoda. Ali, zahvaljujući ljudima kao što je gospodin Goran Rakić, sloboda izbora postoji i svakim danom je sve veća.

ubuntu,office,

Uklonio sam potpuno Windows 7 i testirao sam JFreesteel na Ubuntu 14.04. Čitač lične karte je ,,GEMALTO Smart Card PC Twin“, bez problema je prepoznao ličnu kartu i sačuvao izveštaj u pdf-u.

Projekat nije povezan sa programom Čelik+ i bibliotekom ČelikApi+ koje možete da preuzmete sa sajta sertifikacionog tela MUP-a. Program zahteva javu 1.7 (Java 7) ili noviju. Na operativnom sistemu treba podesiti čitač kartica. Većina  radi odmah, ali za neke je neophodan poseban drajver. Program ne zahteva instalaciju midlvera za ličnu kartu.

Veliko hvala Goranu Rakiću ali i svima koji su učestvovali u realizovanju ovog softvera.

[symple_button url=“http://jfreesteel.devbase.net/program/“ color=“green“ size=“default“ border_radius=“3px“ target=“self“ rel=““ icon_left=““ icon_right=““]Preuzmi program[/symple_button]