Miloš Miladinović Linux,Ubuntu Ubuntu 14.04 Lts – Trusty Tahr je stigao

Ubuntu 14.04 Lts – Trusty Tahr je stigao



I konačno nam je stigao Ubuntu 14.04 LTS (Long Term Support) koji sam skinuo i to dve verzije. Jednu za 64 bit za laptop koji ima 5,6 GiB i za desktop računar koji koristim na poslu 32 bit koji ima 2 GB ram memorije.

 

Pa kakvi su utisci?

Ovako na prvu loptu odlični! Kompletna instalacija na laptopu je trajala oko 15-20 min ne više, na dekstopu je bila nekih 10 min. Na oba kompjutera imam dualboot Ubuntu sa Windows-om pa sam se malo pribojavao opcije reinstalacije mada bez potrebe, instalacija je prošle bez problema. Ubuntu 14.04 je obrisao njegovog predhodnika Ubuntu 12.04 bez ikakvog uticaja na Windows.
To je prva stvar koja mi se dopala, baš me je smarala procedura instalacije prvo Windows-a koju nisam mogao da obavim bez tri sata izgubljenog vreme, potraga za driverima, pa programima i itd.

Sa Ubuntu ja tih briga nemam.

Šta mi se najviše dopalo?

Da krenemo redom :

1. Dash

Eh da ja sam veliki ljubitelj ,,Unity,, radne površine tako da su promene koje su izvršene na ,,Dash“ meniju više nego odlične.
Desni klik kao odličan dodatak za opširniji pregled aplikacija, dokumenata, slika. Instalacija aplikacija bez potrebe ulaska u ,,Softwer centar“. Pretraga fajlova, dokumenata je odlična. Naročito mi se dopada pregled fajlova u pdf formatu zahvaljujući tom desnom kliku.

Unapređena opcija pretrage video snimaka na YouTube mada nekako mi fali filter koji postoji za slike i muziku.

Lens za muziku je takođe unapređen, pretraga muzike je mnogo bolja. Naravno da bi radio potrebno je da muziku otvorite, odnosno učitate sa ,,Rhythmbox“ muzičkog plejera.
Naravno Lens radi i sa Audacious, Banshee, Clementine itd.

Lens za slike mi se takođe dopada, sada ima daleko više opcije. U njemu možete pretraživat slike na vašoj mašini uploadovanjem slika u Shotvel. Odlična opcija je pregled slika sa Facebook, Picasa, Ficklir.

Ono što mi se najviše dopalo a šta sam ranije dodatno instalirao na Ubuntu 12.04 a to je ,,lens“ za društvene mreže. U njemu možete pregledati sve što se dešavalo ili dešava na recimo Tviter-u, Facebook-u, slike, statuse, tvitove. Često sam ga koristio ranije tako da je ovo veliki plus.

Za veći prikaz kliknuti na sliku

2. Online account

Online account je odličan dodatak bez koga vam lens u dash panelu ne može raditi. U njemu dodajete naloge i određujete šta želite prikazivati u Dash panelu.
Jedno definitivno odlično rešenje.

3. Meni

Od najznačajnijih promena je prikaza i otvaranja menija. Po instalaciji menija je kako i kod predhodnih ,,Unity“ verzija u gornjem levo uglu ekrana ali postoji opcija za premeštanje menija na sam prozor aplikacije ili fodlera. Podešavanje možete pronaći u System settings – Appearance – Behavior. U donjem delu prozora, odmah ispod natpisa: ,,Show the menus for a window, klikni te na krug koji se nalazi ispred natpisa ,,in the window`s tittle bar”. Tako će se meni nalaziti u samom prozoru.

4. Desktop

Radnu površinu sada obogaćuje novi set ikonica, odličan dodatak je podešavanje veličine ikonica u lančeru (Luncher). Tu opciju možete naći u ,,Appearance“ pri dnu prozora. Teme su iste kao i kod predhodnih verzija ali su zato pozadine vrlo interesantne.

Ono što je zapravo baš novo je izgled ,,Lock screena“ koji dobar, usvakom slučaju mnogo bolji nego na 12.04.

 

5. Aplikacije

Ono što bih izdvoji je predinstaliran Firefox 29.0 koji je modernizovan, lepog izgleda. Chromium nije loš ali mi je ostala navika da mi Chrome bude glavni pretraživač, tako da sam ga i ovog puta instalirao. Ono što često koristim je SMplayer odličan za filmove, za one koji su na Windows-u podseća po praktičnosti na BS player. Za slike koristim već spomenuti Shotvel, a za obradu naravno Gimp. Što se tiče muzike tu je Rhythmbox mada je meni omiljeniji Clementine. Umalo da zaboravim i nespomenem jedan dobar program za obradu video snimaka Openshot Video Editor.

Openshot Video Editor je program namenjen pre svega za ,,amatere“ ali sa efektima koje ima i malo mašte mogu se postići odlični rezultati. Program koji inače vrlo često koristim.

Naravno Libreoffice u svom novom izdanju i setu monochrome ikonicama koje su sada sastavni deo paketa i koje prosto obožavam.

Provera e-mail-a se naravno obavlja sa Thunderbird Mail.

Zaključak

Ubuntu 14.04 je u odnosu na 12.04 doneo dosta novina. Postoje par bagova koje sam primetio, mada to zavisi od kompjutera do kompjutera, bilo je problema oko zamrzavanja pregleda radnih površina ali se to ispravilo sa update koji pristižu svakodnevno.
U suštini ovo je jedan dobra verzija, stabilna, brza, koliko sam mogao da ispratim po domaćim ali i stranim forumima sajtovima komentari su pozitivni u koliko stavi po stranu kritike na račun Unity koji inače obožavam i koji je iz mog ugla mnogo bolji od klasičnog menija koji smo imali na verziji Ubuntu 10.10. Mada postoji način za njegovo i instaliranje.

Toliko za sada o Ubuntu 14.04, ja vas svakako pozivam da isprobate i naravno ispod teksta ostavite komentar.