Miloš Miladinović Ubuntu Ubuntu 11.10 Onirični ocelot, izašao na scenu

Ubuntu 11.10 Onirični ocelot, izašao na scenu

POSLE NEKOLIKO MESECI NESTRPLJIVOG iščekivanja, ljubitelji Linuksa širom sveta dobili su u četvrtak 13. oktobra, kao što je i najavljeno, novu verziju njegove distribucije Ubuntu pod brojem 11.10, čiji je nadimak Onirični ocelot (Oneiric Ocelot).

„Ubuntu 11.10 nastavlja dosadašnju tradiciju Ubuntua da integriše najbolje tehnologije otvorenog koda u visoko kvalitetnu distribuciju Linuksa laku za korišćenje“, poručio je projektni tim najavljujući novo izdanje.

Nova verzija na 38 jezika može se besplatno preuzeti odavde. Korisnicima ranije verzije 11.04 biće ponuđena automatska nadogradnja, ali se dodatne informacije o tome mogu naći i na mreži. Onima koji prvo žele da isprobaju sistem, Kenonikal (Canonical) je pripremio i mrežno razgledanje.

Standardno održavanje Ocelota trajaće narednih 18 meseci, do aprila 2013, a sledeća verzija softvera biće Ubuntu 12.04 koji treba da se pojavi u aprilu 2012. Njegov dvodelni nadimak (koji čine jedan pridev i jedna vrsta životinje koja će biti njegova maskota) ovog puta je na slovo P i glasi Precise Pangolin – precizni ljuskavac.

Pripremljeni video daje lep pregled novosti koje donosi Onirični ocelot.



Prethodno izdanje Ubuntua – verzija 11.04, ili Doterani narval (Natty Narwhal) – bila je prilično kontroverzna najviše zbog podrazumevanog interfejsa Juniti (Unity). Posledica toga je da se iščekivanje Ocelota fokusiralo na to koliko je taj interfejs u međuvremenu promenjen. Ispostavilo se da je zahvaljujući intenzivnom testiranju korisnika značajno uglancan i poboljšan u pogledu upotrebljivosti. U Ocelot su svejedno uključeni i GNOME 3 kao i dvodimenziona verzija Junitija.

Pronalaženje i instaliranje softvera korišćenjem Ubuntuovog softverskog centra (Ubuntu Software Center) sada je lakše zahvaljujući poboljšanjima u brzini, funkciji pretraživanja i upotrebljivosti, a sam softver je i estetski doteraniji, saopštio je projektni tim.

Za e-poštu je ugrađen Tanderberd (Thunderbird) a za pravljenje rezervnih kopija alatka Dežadup (Deja Dup). Serverska verzija Ubuntua 11.10 projektovana je tako da se olakšaju sve usluge centra za obradu podataka a podrška za nove ARM servere donosi i potpuno novu arhitekturu u njegov milje. Zato njegovi tvorci i poručuju da je „otvoren za biznis“, jer ima kompletan skup alatki za poslovne stone računare, servere i računarski oblak, kao i opciju za kompletnu servisnu podršku i konsalting.

Zahvaljujući tome što predstavlja besplatnu dobro napakovanu alternativu Mikrosoftovom Vindousu (Microsoft Windows) i drugim operativniom sistemima, Ubuntu već koristi oko dvadeset miliona ljudi širom sveta. Ukoliko planirate prelazak na Linuks on je verovatno dobro polazište. (M.V.)


(MikroVesti)