Miloš Miladinović Ubuntu Deset godina od prvog koraka – Ubuntu

Deset godina od prvog koraka – Ubuntu



Deset godina je već prošlo od kako je Ubuntu ugledao svetlost dana. Ja se sa njim družim pa već nekih pet godina, omogućio mi je da upoznam totalno jedan drugačiji svet, Linuks i jedan novi, kvalitetniji način upotrebe kompjutera. Povod mog pozitivnog iskustva sa Ubuntu-om ali i desetogodišnjice postojanja, u daljem tekstu moćiće te da pročitate neke zanimljive pojedinosti o Ubuntu Os-u.

Oktobar 2004 – I bi Ubuntu

20. oktobra 2004. godine se nova Linux distribucija pojavila na sceni pod zanimljivim imenom – Ubuntu. Pojavio se u trenutku kada je postojalo hiljade a danas na stotine različitih Linux distribucija. Još jedna nova Linux distribucija ništa nije neobično predstavljala, Ubuntu je tada bio samo još jedna distribucija bazirana na Debian derivatima.

Kanonikal (Canonical), kompanija koja stoji iza projekta Ubuntu, procenjuje da danas Ubuntu ima 25 miliona korisnika širom sveta. To Ubuntu čini trećim najpopularnijim PC operativnim sistemom. Po procenama Kanonikal-a, Ubuntu zauzima 90 procenata Linuks (Linux) tržišta. Ubuntu se sada okrenuo i ka ,,pametnim“ telefonima te veruju da bi mogao da se dogodi nagli skok korisnika.

Warty Warthog: Prvo Ubuntu izdanje.

Prvo Ubuntu izdanje

Ubuntu 9.10

Od samog početka, Ubuntu je zauzeo je drugačiji pristup ka Linuksu a o tome u prilog govori i slogan ,,Linuks za ljudska bića“ (Linux for human beings).
,,Linuks za ljudska bića“, kada sam to pročitao na sajtu Ubuntu Srbija je nešto što me je prosto opčinilio i opredelio da moj prvi Linux bude Ubuntu i da kasnije o tome pišem i propagiram Ubuntu filozofiju.

 

Upravo je zbog te filozofije Ubuntu ušao u anale Linuk istorije.

[stextbox id=“black“]Ubuntu projekat je pokrenuo Mark Shuttelworth, on je prodao svoju kompaniju Thawte decembra 1999. godine za 575. miliona dolara. Posle kraćeg odmora u svemiru, osnovao je Kanonikal Ltd i počeo rad na razvijanju Ubuntu OS-a. Gospodin Shuttelworth je inače prvi građanin neke nezavisne Afričke države koji je pogledao našu planetu iz jedne drugačije perspektive.[/stextbox]

U samom startu Ubuntu-a već su se videli nagoveštaji a koje je i sam gospodin Shuttelworth davao, da će nova Linuks distribucija imati duh Debiana sa brzom, lakom instalacijom i redovnim izdanjima.

Ciljevi kao što su brza i laka instalacija, redovna izdanja operativnog sistema sa podrškom i velikim izborom aplikacija je ono osnovno što je Ubuntu uzdiglo na sam vrh Linuks tabele. Verovatno je jedan od najznačajnih ciljeva koje su tome doprinele su fokusiranost Ubuntu-a ka novim stvarima i lak način instalacije.

Svakako da 2004. godine instalacija Debiana nije bila teška za korisnike koji su se već susretali sa Linuksom ali za korisnike koji su navikli na grafički prikaz instalacije kod korisnika Windows-a ili Mac-a je bio, pa krajnje zastrašujuć. Dok je Ubuntu sa druge strane imao lak način instalacije kao i Windows.

Unity

Udaljavanje sa tako popularnog GNOME-a nije mnogo uticalo na Ubuntu. On je ostao najpopularnija Linux distribucija što ga je sa druge strane učinilo i vrlo podložnim, odnosno postao je veoma popularna meta za kritiku ili možda i klasično ,,hejtovanje“. Linux, kao i svaka druga čvrsto povezana subkultura na internetu, izgleda da mrzi ubrzan uspeh, posebno kada krši pojedine tabue u subkulturi.

Ubuntu 11.04 - Dash panel

Ubuntu 11.04 – Dash panel

Ali to je preopširna tema, tako da ću se sa njom pozabaviti u nekom narednom tekstu.

Unity radno okruženje je pokrenulo mnogo debata. Neki su ga hvalili dok su ga drugi od samog njegovog početka kritikovali da ne kažem pljuvali. Ali voleli ili ne Unity je pojavom na Ubuntu 11.04 doneo svakako nešto novo i slobodno mogu reći revolucionarno.

Moj prvi susret sa Ubuntu je bio instalacijom verzije 10.10 koja je imala onaj dosadan padajući meni. Kada sam ga prvi put instalirao, pitao sam se: ,,Šta je ovo?“ Onda kada mi se umesto update pojavila opcija za nadogradnju koju sam uključio i koja je od gusenicu pretvorila u leptira. Dash meni sa opcijama za pretragu, osećaj je bio: ,,vao“
Poznato je da ljudi baš i ne vole promene a Unity je svakako bio velika, ogromna promena. Unity je u prvim danima bio po malo i robustan, mada glavni razlog zbog koga je većina korisnika bila nezadovoljna je samo to što je Unity bio nešto drugačije od onog na šta su već navikli.
Po meni, jedan od najboljih stavki u Unity-u su pretrage dokumenata, aplikacija, muzike, slika i svega ostalog na kompjuteru. Unity mi definitivno olakšava rad te ga i zbog toga koristim na poslu.
Svakako da Unity nije za slabije kompjutere i verujem da zbog toga Ubuntu ima druge lakše verzije sebe kao što su: XUbuntu, Kubuntu, Lubuntu i itd.[stextbox id=“black“ caption=“Utopic Unicorn“]Sa približavanjem desetogodišnjice od početka Ubuntu projekta izašala je i nova verzija Ubuntua pod imenom Utopic Unicorn. Ubuntu 14.10, kako sam mogao pročitati i videti par recenzija, nema skoro ništa novo osim update kelnera i update za par aplikacija. Ubuntu generalno u ovoj verziji nije dobio, primetno ništa novo, ova verzija je definitivno posvećenja ispravljanju bagova.[/stextbox]

Ubuntu vremeplov

Povodom desetogodišnjice Ubuntu Operativnog Sistema potrudio sam se da pronađem recenzije sa stranih ali i domaćih sajtova, blogova koji pišu o Ubuntu.

Evo šta se govorilo, pisalo:

Februar 2007. Ubuntu: Hrabri gibon (Ubuntu 7.10)
April 2008. Recenzija: Ubuntu 8.04 LTS
Oktobar 2009. Objavljen Ubuntu 9.10 “Karmic Koala”
Maj 2010.  Stigao Ubuntu 10.04 LTS
Oktobar 2010. Stigao nam je novi Ubuntu 10.10
April 2011. Stigao je novi Ubuntu 11.04
Oktobar 2011. Ubuntu 11.10 Onirični ocelot, izašao na scenu
April 2012. Ubuntu 12.04 je stigao
Oktobar 2012. Stigao nov Ubuntu linux – 12.10 – “Quantal Quetzal”
April 2013. Objavljen je Ubuntu 13.04 – Raring Ringtail
Oktobar 2013. Ubuntu 13.10 – Saucy Salamander
April 2014. Objavljen je Ubuntu 14.04 LTS – ovo su novine koje nam donosi

Novembar. 2007: We’re only Human after all: a review of Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon
Maj 2008: The heron has landed: a review of Ubuntu 8.04
Novembar. 2009: Good karma: an in-depth review of Ubuntu 9.10
Maj 2010: Lucid dream: Ars reviews Ubuntu 10.04
Oktobar. 2010: Blessed Unity: Ars reviews Ubuntu 10.10
Oktobar. 2011: Desktop dreams: Ubuntu 11.10 reviewed
Maj 2012: Precision and purpose: Ubuntu 12.04 and the Unity HUD reviewed
Novembar. 2012: Review: Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal a mix of promise, pain
Oktobar. 2013: Ubuntu 13.10 review: The Linux OS of the future remains a year away
April. 2014: Ubuntu 14.04 review: Missing the boat on big changes