Miloš Miladinović Linux,Ubuntu Intervju sa Željkom Popivodom: Ubuntu AIO DVD – Ubuntu All In One DVD – Projekat

Intervju sa Željkom Popivodom: Ubuntu AIO DVD – Ubuntu All In One DVD – Projekat



 

Ubuntu-AIO-DVD-Has-All-Ubuntu-14-04-LTS-Flavors-on-One-Disk

Ubuntu AIO DVD – Ubuntu All In One DVD

Sve Ubuntu distribucije na jednom mestu, ovo je odlična ideja koja je inače vrlo praktična pogotovu kada prijateljima padne sistem. Tada ja sakupljam diskove mnogobrojnih Linuks distribucija i krećem da ,,spasim dan“. Ovako su  na jednom mestu, što mi umnogome olakšava posao.

Na DVD-u nalaze se izdanja:

  • Ubuntu 14.04 LTS 64-bit
  • Kubuntu 14.04 LTS 64-bit
  • Ubuntu GNOME 14.04 LTS 64-bit
  • Xubuntu 14.04 LTS 32-bit
  • Lubuntu 14.04 LTS 32-bit

Naglasio bih da je ovo Live DVD tako da se sva izdanja mogu isprobati pre instalacije.

Kako je do sada bilo. 🙂

Ono što je najinteresantnije je to da iza ovoga stoje ljudi sa naših prostora, Željko Popivoda i Milan Rajčić. Ja sam napravio jedan kraći intervju sa Željkom o Ubuntu AiO i evo šta kaže:

Zdravo Željko, za početak kažite mi kako ste došli na ideju da objedinite pa skoro sve Ubuntu distribucije na jednom mestu i kakvu ulogu u tome ima Milan?

Zdravo, Miloše. Drago mi je što smo danas gosti na Vašem blogu.

Postojala je realna potreba za ovaknim načinom distribucije Ubuntu-a i njegovih derivata. Ona se ogleda u lakšoj, jednostavnijoj i jeftinijoj distribuciji prema krajnim korinicima. Još davne 2009. godine Žarko Pintar je pokrenuo projekat 3buntu. Projekat je doživeo dva izdanja: 9.10 i 10.04. Milan Rajčin, ne znajući za 3buntu projekat, 2012. godine pravi AIO 12.04 izdanje za potrebe prezentacije Ubuntu-a koja je održana u Zaječaru. Ova dva projekta bila su inspiracija za pokretanje Ubuntu AIO projekta. Može se reći da je ovaj projekat nastavak onoga što su započeli Žarko i Milan. Tako je Milan, na početku, bio indirektno uključen u projekat a kasnije, kao što znate, uključio se aktivno u razvoj projekta.

Kako ste se zapravo vi upoznali i kako je krenula vaša saradnja?

Milan i ja smo se upoznali preko foruma Ubuntu-ove lokalne zajednice u Srbije i to mnogo pre nastanka ovog projekta. Kao i ostali članovi foruma i zajednice trudimo se da jedni drugima pomognemo u rešavanju problema i promociji Ubuntu-a i slobodnog softvera uopšte. Tako je naša saradnja postojala i ranije, a sa ovim projektom je samo konkretizovana i podignuta na viši nivo.

Željko Popivoda na BalCCon, kongres hakera koji je se održava svake godine od 5. do 7. septembra.

Da li mi možete reći neke detalje o nastanku Ubuntu AiO? Recimo koliko je bila teško uklopiti sve distribucije tako da stanu na DVD-u i na kakve ste prepreke naišli ukoliko ih je bilo?

Definitivno, veličina Ubuntu AIO ISO slike i Ubuntu trademark policy su dva najveća izazova za nas. Od 14.04 izdanja postoji problem da sve distribucije koje su uključene u Ubuntu AIO izdanja stanu na jedan DVD. Svako novo izdanje Ubuntu-a i derivata dolazi na ISO slici koja je uvećana za koji MB. Zbir svih ISO slika prelazi veličinu/kapacitet jednog DVD-a i to se ne može izmeniti ako želimo da ispratimo Ubuntu trademark policy. Kako bi rešili ovo pitanje izdajemo Mix ISO čija veličina odgovora kapacitetu DVD-a.

Da li i kako se u Ubuntu zajednici kod nas ali i svetu primila vaša ideja?

Možemo biti i više nego zadovoljni komentarima i povratnim informacijama. Veliku podršku dobijamo od korisnika Ubuntu-a i Ubuntu-ove lokalne zajednice u Srbiji. Takođe, oko pedesetak portala, sajtova, blogova… koji se bave GNU/Linux-om i slobodnim softverom uopšte preneli su vest o Ubuntu AIO projektu, među njima su: Softpedia, Full Circle magazine, NoobsLab, Unixman, Muy Linux, It’s F.O.S.S., Ubuntu Weekly Newsletter… U skladu sa svim navedenim može se zaključiti da je pokretanje jednog ovakvog projekta bio dobar potez. Ujedno, koristimo priliku da se još jednom zahvalimo svima na podršci.

Kakvi su prvi utisci i koliko je do sada preuzeto primeraka?

Do danas Ubuntu AIO izdanja su preuzeta više od 26.000 puta. Ovo samo potvrđuje opravdanost postojanja projekta. Kada smo krenuli sa projektom nismo očekivali ovoliku potražnju za Ubuntu AIO izdanjima tako da smo i više nego zadovoljni kako je sve krenulo. Od nedavno smo dobili i pojačanja u vidu saradnika, Erich Eickmeyer i Miloš Mladenović.

Da li vas je Canonical kao kompanija koja stoji iza Ubuntu-a kontaktirala i da li postoje planovi o saradnji sa njima?

Nije bilo zvaničnog kontakta, ali smo u kontaktu sa zaposlenima u Cannonical-u i zahvalni smo im za pomoć i savete. U toku su pripreme za nova izdanja koja bi trebalo da zadovolje Ubuntu trademark policy. Upravo, dok radimo ovaj intervju, jedno takvo izdanje se postavlja i uskoro će biti dostupno za preuzimanje. Radi se o Ubuntu AIO 12.04.4 izdanjima. Sledeći korak bi bio kontaktiranje Canonical-a u vezi sa Ubuntu trademark policy od čega u mnogome zavisi dalji put Ubuntu AIO projekta.

Da li ćete se fokusirati na samo Lts verzije Ubuntu-a?

Fokus jeste stavljen na LTS verzije i trudićemo se da ispratimo sva LTS izdanja, ali nećemo zanemariti ni ostala izdanja.

Da li ste razmišljali o tome da uvrstite ili stvorite nezavisnu verziju AiO sa Ubuntu Studio i Mitbuntu?

Jesmo razmišljali i o tome. Za sada se takvo nešto ne uklapa u projekat i nije deo plana, tako da za sada neće biti tih izdanja.

Vaše mišljenje o Ubuntu 14.04?

Mogu reći da je najbolje izdanje do sada, što je i očekivano. Želim još da istaknem, da mene kao korisnika posebno raduje prvo LTS izdanje Lubuntu-a.

Za kraj pozvao bih sve posetioce vašeg bloga da pogledaju naš sajt koji se nalazi na adresi http://ubuntuaio.wordpress.com, da preuzmu i isprobaju naša izdanja.

 

Hvala Željko na izdvojenom vremenu .

Dakle jedan projekat koji je po svemu sudeći nešto što zavređuje pažnju. Ja vam takođe preporučujem da skinete AiO Ubuntu, možete ga narezati na DVD-u ili na usb flash driver-u i tako isprobati, posebno sada kada je XP Windows izgubio podršku.