Miloš Miladinović Knjiga Promocija knjige ,,Olujni Bedem“ Dejana Stojiljkovića u Pločniku

Promocija knjige ,,Olujni Bedem“ Dejana Stojiljkovića u Pločniku



Dugo očekivani nastavak romana ,,Duge noći i crne zastave“ je konačno doživeo svoj nastavak i to pod imenom ,,Olujni Bedem“.

O romanu

Radnja romana nas vodi u godinu kada nakon pada Pirota, moćna turska ordija predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave. Knez Lazar, svestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gde će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš. Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapoveda odbranom grada. Ta kneževa odluka nije po volji kefaliji Nenadi, gospodaru Niša, koji će se zato sukobiti sa topličkim vojvodom, a sve se dodatno zaplete kada Nenada otkrije da njegova rođaka Dostana gaji naklonost prema mladome vitezu, iako je obećana drugom proscu. I dok se Niš sprema za veliku bitku, vitezovi Reda Zmaja, vojvoda Ivan Kosančić i Pavle Orlović, u potrazi su za Milošem Obilićem, koga nalaze na krajnje neočekivanom mestu. Dodatni njihov zadatak biće da iz Niša pod opsadom iznesu mošti Svetog Prokopija. Istovremeno, u pustinjskom gradu na obodima carstva derviš Edhem i mladi princ Bajazit bore se sa silama i iskušenjima koji nisu od ovoga sveta…

Olujni bedem je nastavak priče o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i pad srpske srednjovekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku.

,,Na mestu zločina“

IMG_0230_modified

Prevoz do Pločnika je bio organizovan iz centra Prokuplja. Skoro sva mesta u autobusu su bila zauzeta. Do ravnice među brdima (kako volim da zovem Pločnik) trebalo nam je nekih 15-20 minuta .Po malo hladan, vetrovit dan sa tamno sivim oblacima nije pokvario atmosferu.  Zapravo je doprineo da još bolje doživimo vreme koje je nepojmljivo za nas koji smo na ovim poljima, prohodali vekovima kasnije.

Sliku koju možete videti iznad, napravio sam je odmah po izlasku iz autobusa.

IMG_0400_modified

U iščekivanu početka promocije mnogi su uživali u prelepoj prirodi. Jesen je ovde posebno lepa

IMG_0236_modified

A neko je već radio. Dejan Stojiljković sa novinarima Belle Amie televizije.

IMG_0241_modified

Dragan Stojanović Žika na radnom zadatku.

IMG_0406_modified

IMG_0428_modified

IMG_0340_modified

Jedan detalj koji je dodatno upotpunjavao promociju knjige je soko koji se pojavio u trenutku kada je Srđan Živković krenuo čitanjem odlomka iz romana. Odmah mi se pred očima stvorila slika nepregledne kolone vojnika kako maršira dok iznad nadleće ova predivna ptica.

IMG_0326_modified
Srđan Živković prokupčaki glumac, reditelj.

IMG_0243_modified

Ljubitelj pisane reči.

IMG_0293_modified

Nekada i fotografe treba fotkati.

image-0-02-04-42f2778c51d5cf51677eac524f6e7c6b67a95e192d740447665317e6c949129b-V

Naravno jedna fotka sa autorom.

20171107_143253

Sveže potpisana. 😀

IMG_0267_modified

Narodna biblioteka, prateći usvojeni model neobičnih, neočekivanih i pomalo provokativnih, promocija, se najsrdačnije zahvaljuje publici koja je, uprkos svemu, u velikom broju došla „na mesto zločina“, prateći pomno nastup Dejana Stojiljkovića, autora knjige, Daniela Jovanovića, koji je nadahnuto, kao i uvek do sada, kazivao o delu, Srđana Živkovića, nezamenljivog interpretatora i mlade muzičare Dramskog studija: Maju, Ninu, Ignjata, Vladu, Mihaila i Milutina , koji su čitavom događaju dodali neophodan šmek DRUKČIJEG. – Zoran Cvetković

IMG_0349_modified

Promocija u Pločniku bila je izuzetna u svakom pogledu, ne samo zbog toga što se desila na samom poprištu Pločničke bitke već i zbog specifičnog osećaja koji imam kada sam u Toplici. Naime, pošto sam poreklom Topličanin ja se tu uvek osećam kao kod kuće i vrlo rado dolazim, čak i kad nemam profesionalne obaveze. Promocija je organizovana inventivno, maštovito, profesionalno, kao uostalom i sve moje prethodne promocije u Prokuplju i vrlo rado ću opet doći. -Dejan Stojiljković

Iako su oblaci suvereno vladali, bio je to prelep dan u Pločniku. Kraj promociji knjige je vrlo brzo došao ali ne zato što nije imalo o čemu da se govori već zbog veoma interesantne priče ali i pozitivinih ljudi koji su tog bili u Pločniku. Vreme je prosto proletelo. Kada je reč o organizaciji, Dejan je lepo opisao.  Bila je fenomenalna, maštovita. A kao šlag na torti je bio povratak za Prokuplje. Oni koji su se vraćali autobusom imali su priliku da uživaju u poeziji ali i u kratkoj ,,stendup“ predstavi. Maksimalno, pozitivno proveden dan.