Miloš Miladinović Recenzija Computer eyewear – Naočare za rad na kompjuteru

Computer eyewear – Naočare za rad na kompjuteru



Pojavom kompjutera naš život se defintivno promenio. Uticao je na našu produktivnost, način razmišljanja, pristupu informacija ali i zdravlju. Iako nam je era kompjutera donela pozitivne stvari postoje i one loše o kojima se sve više govori. Jedna od njih je oštećenje vida usled prekomernog korišćenja računara.

Korišćenje kompjutera je deo moje svakodnevnice, potreban mi je zbog posla ali i u slobodnom vremenu kada posebno uživam koristeći ga za raznorane stvari. Od gledanja filmova, slušanja muzike, dopisivanja sa prijateljima, sređivanja slika, blogovanja i itd. Naravno kada god bih dugo sedeo ispred ekrana oči bi mi postale crvene, osetio bih umor, po nekada glavobolju. Onda sam počeo da razmišljam o tome kako bih mogao da sebe zaštitim, sačuvam vid. Google mi je bio od velike pomoći.

Plavo svetlo

Saznao sam da usled izlaganja plavo svetlu, odnosno talasnim dužinama između 400nm do 500nm, postoji opasnost od povreda mrežnjače. Povrede mogu nastati jer foto-receptori u oku ne mogu da apsorbuju ovu svetlost kao što to inače rade. Pod normalnim uslovima kada svetlost pogodi foto-receptor, ćelija se “zabeli“ i beskorisna je sve dok se ne oporavi kroz metabolički proces koji se zove vizuelni ciklus. Međutim kod plavog svetla se pokazalo da foto-receptor ne odreaguje kao bi trebalo i ćelija se ne zabeli koliko bi trebala, pa dolazi do preokreta procesa i ćelije reaguju ponovo, pre nego što su spremne. To značajno povećava šansu za oksidativna oštećenja. Po ovom mehanizmu, neka biološka tkiva, kao što su koža, sočivo oka, a posebno mrežnjača može da pokaže nepovratne promene usled produženog izlaganja kratkim talasnim dužinama kao što je plavo svetlo (400nm – 480nm).

Naočare za kompjuter

Sve me je to nateralo da se malo zamislim pa sam počeo da tražim način kako da se zaštitim. Na domaćim forumima sam našao savete od koji su neki bili totalno nebulozni dok nisam naišao na jedan komentar u kome se spominju naočare za rad na računaru. U komentaru je pisalo da one smanju štetnost belog svetla, moja potraga je krenula u tom pravcu.

CE-Naocare_za_kompjuter5

Kada sam ukucao  u Google pretrazi ključne reči kao što su: ekran, rad, kompjuter zaštita vida, prvo što mi se pojavilo je bio sajt firme ,,Computer eyewear„. Sajt je lepo odrađen, postoje podaci o naočarima, sve u svemu vrlo brzo sam ih naručio. Stigle su već sledećeg dana lepo upakovane sa svojom futrolom. Doduše očekivao sam i krpicu sa njima ali neću da sitničarim. Odmah sam krenuo da ih nosim. Primetio sam da su naočare plastične što ih čini veoma laganim za nošenje.

Inače ,,Computer eyewear“ je brend naočara koji dolazi iz Velike Britanije, prodaju se u preko 20 zemalja širom sveta.

Kako štite vid?

,,Computer eyewear“naočare za rad na kompjuteru filtriraju svetlost monitora(kompjutera, televizora, tableta, mobilnih telefona). Smanjuju refleksiju ekrana tako da vaše oči konačno mogu da se opuste. Posebni tonirani filteri smanjuju odsjaj ekrana i pružaju bolji kontrast tako da detalji na ekranu postaju jasniji. Ovo omogućava očima manji napor i zamor.

Utisak

Ja provodim što zbog posla ali i zabave dosta vremena za kompjuterom. Primetio sam da kada sam duže ispred ekrana da me oči peckaju po nekada se javlja glavobolja. Ove naočare nosim malo više od nedelju dana i moram vam reći da se više ne osećam tako umorno. Iako su zbog plastike lagane za nošenje, više bih voleo da su sočiva staklena ali to bi opet uticalo na cenu. U suštini zadovoljan sam, meni su pomogle nadam se da će i vama.