Miloš Miladinović uncategorized Vrste digitalnih fotoaparata

Vrste digitalnih fotoaparata



Prošlo je nešto više od tri godine od kako je krenula moja avantura sa odličnim fotoaparatom kao što je Canon SX530HS. Prošli smo zajedno dosta toga ali je došlo vreme da skrene dalje i proba nešto novo. Tako sam sa SX530HS prešao na Canon 750D koji je veliki korak napred kada je reč o tehničkim karakteristikama i mogućnostima koje taj fotoaparat pruža. Zato sam pomislio da je sada dobar trenutak da se sumira sve ono u čemu je Kanon SX530HS bio dobar ali i loš.  Ova recenzija je pre svega namenjena onima koji planiraju da kupe svoj prvi fotoaparat, dakle novajlijama u svetu fotografije. Ali i ne samo njima, već generalno ljubiteljima fotografije.

A kako bi smo bolje razumeli SX 530 HS podelio sam recenziju na dva dela, U prvom delu osvrnuću se na samu podelu fotoaparata po vrstama. Verujem da će vam to dosta pomoći oko razumevanja SX530HS, gde je on u evolutivnom stablu fotoaparata. Tako ćete znati da li je on za vas ili ne.

Vrste fotoaparata

Digitalni fotoaparati se mogu podeliti na: Kompaktne (koji mogu biti amaterski ili poluprofesionalni), Prosumer, odnosno superzum  fotoaparate (takođe mogu biti amaterski ili poluprofesionalni i DSLR fotoaparate (koji su u velikoj većini slučajeva profesionalni aparati).

Kompaktan, Prosumer i DSLR

Džepni fotoaparati (point and shoot )

Džepni fotoaparati nazivaju se još i point and shoot (uperi i slikaj) aparati. Oni su malih dimenzija i male težine. Veoma su laki za upotrebu i imaju pristupačne cene. Kod ove vrste aparata nije moguća zamena objektiva ili blica, tako da su sastavljeni iz jednog dela, pa se zato i nazivaju kompaktni fotoaparati. Neki modeli ovih fotoaparata nemaju gotovo nikakve mogućnosti podešavanja, a neki, napredniji modeli pružaju mogućnost zumiranja, podešavanja ekspozicije i mnogo toga još. Iako se veoma jednostavno koriste i prilagođeni su početnicima i laicima, što ne znači da proizvode loše fotografije, zapravo nasuprot tome. Mnogi od njih prave fotografije odličnog kvaliteta u uslovima dobrog osvetlenja. Moji prvi fotoaparat je upravo kompaktni. Koristio sam Samsung M100 nekih godinu dana.

Prokuplje, Skupština opštine Prokuplje, Zgrada, Blog, Blogovanje

Samsung M100. Skupština opštine Prokuplje – 13. novembar 2013.

Prosumer fotoaparati

Prosumer fotoaparati su u odnosu na kompaktne većih dimenzija, imaju veći zoom, brojne dodatne funkcije i podešavanja, složeniji su za korišćenje i nešto skuplji. Međutim, kao i kompaktni fotoaparati, i prosumer aparati nemaju mogućnost promene objektiva i blica. Kvalitet fotografija napravljenih ovim aparatom zavisi pre svega od vremenskih uslova. Dakle kada je dan sunčan, prosumer može da napravi sasvim dobre fotografije. Nažalost u uslovima slabog osvetlenja kvalitet fotografije drastično opada. Za to je glavni krivac senzor fotoaparata koji je jednostavno suviše mali da bi primio dovoljno svetla. Naravno i sam objektiv tome doprinosi. Suviše veliki f3,5 jednostavno ne propušta dovoljno svetla do već malog senzora. Tako da  znate, ukoliko planirate da sa njim fotografišete događaje u zatvorenom prostoru i to sa slabim osvetlenjem, to nećete moći bez blica. A korišćenje blica umanjuje trajanje baterije koja je ionako mala.

Na slici iznad možete vdeti razliku u veličini senzora.

Prosumer fotoaparti se  preporučuju početnicima koji planiraju da se ozbiljnije bave fotografijom, da ovladaju raznovrsnim tehnikama i da se bave eksperimentisanjem. Dakle ovo su tzv. prelazni fotoaparti. Imaju sve opcije kao DSLR ali daleko manje senzore i jedan objektiv koji se ne može zameniti. Moja preporuka vam je da ako želite ozbiljnije da se bavite fotografijom da ovu vrstu fotoaparata preskočite i da odmah pređete na DSLR . Ali ako ne želite da dodatno trošite novac na objektive i uglavnom fotografištete preko dana, onda su ovi fotoaparati za vas.

IMG_6885

Canon Powershot SX530HS – Olujna noć u Prokuplju. 17. avgust 2016.

DSLR fotoaparti

DSLR (digital single-lens reflex) fotoaparati ili refleksni aparati sa pomičnim ogledalom predstavljaju profesionalne aparate koje karakterišu velike dimenzije, širok spektar preciznih podešavanja, velike mogućnosti, visoka cena. Na ovoj vrsti fotoaparata mogu se menjati objektivi i blicevi, a refleksni aparati pružaju i ogromne mogućnosti pri podešavanju ekspozicije aparata. DSLR aparati specifični su po tome što se jedan isti sistem ogledala i sočiva upotrebljava i za tražilo i za pravljenje fotografije, tj. kada se gleda kroz tražilo, zapravo se gleda i kroz objektiv, tako da slika koja se vidi u tražilu odgovara slici koju dobijamo fotografisanjem. Najkvalitetniji modeli DSLR aparata proizvode fotografiju 100 % identičnu kadru koji se vidi u tražilu. Refleksni aparati su složeniji za korišćenje, namenjeni su korisnicima koji dobro poznaju fotografsku terminologiju i pojmove. Što ne znači da i vi ne bi ste trebali da imate jedan ovakav fotoaparat. Pogotovu ako ste strastveni zaljubljenik u fotografiju.  Za ovu vrstu fotoaparata na tržištu postoji veliki izbor dodatne fotografske opreme.

IMG_6217

Canon 750D, 18-55 mm objektiv. Suton na Vlasinskom jezeru. 1 maj 2018.

Zaključak

Ovo je osnovna podela fotoaparata po kategorijama ali zapravo je cela priča malo komplikovanija. Kako budete sve više istraživali videćete da postoje prosumeri sa preformansama sličnim DSLR fotoaparatima. Dakle približna veličina senzora, raspon ISO, kvalitet obrade i itd. Kod nekih je jedina razlika u tome što sa prosumerom imate fiksni objektiv određenog raspona dok sa DSLR imate daleko veći izbor objektiva. Naravno to sa sobom vodi ka većim troškovima. Dakle sve zavisi od onog šta vi želite. Ja recimo nikada ne bih dao 1000 € za prosumer sa fiksnim objektivom. Volim slobodu u izboru, posebno za taj novac. A vi da li fotografištete i čime to uglavnom radite? Komentare možete ostaviti odmah ispod ovog teksta ili na Facebook stranici: Miloš Miladinović – Blog (koju ako niste možete i lajkovati).