Miloš Miladinović Priče iz života Kako do stambenog kredita u Srbiji?

Kako do stambenog kredita u Srbiji?U daljem tekstu pročitaćete kako i koliko je teško doći do stambenog kredita u Srbiji. Tekst je proistekao kao rezultat mog petogodišnjeg iskustva radom u Agenciji za posredovanje u prometu nekretnina Inter Agent.

Tema je inače preširoka kako bih obuhvatio celu problematiku u ovom tekstu. Tako da ću se ovde fokusirati isključivo na proceduru podizanja kredita. Kako doći do toga je sasvim druga priča. Neka ovo bude prvi tekst o tome, uvod,  za one koji planiraju da se upuste u ovu putešestviju.

Za početak je potrebno odabrati banku kod koje su najpovoljniji uslovi kreditiranja, upoznati bankara i posavetovati se sa njim oko procedure. Ono što je vrlo važno znati je da  nekretnina mora biti 80% završena.

Šta znači 80% ?

Tih 80% označava procenat završetka objekta, odnosno da objekat mora biti kompletno završen (100%), da bi ste (po trenutno važećim zakonima) dobili upotrebne dozvole bez
kojih je nemoguće ostvariti kredit. Kada ste pripremili nekretninu i imate svu potrebnu dokumentaciju, pozivate bankara da pošalje ovlaščenog procenitelja ( ako živite u malom gradu gledajte da ne bude iz vaše grada jer nacionalna korporacija i njihov pravni tim ne uvažavaju procenu i uvek umanjuju vrednost nekretnine od 30% do 50%.

 

Upotrebna dozvola, bez nje ništa ne možete uraditi tako da nemojte ni pokušavati, biće to uzaludno trošenje vremena. Upotrebna dozvola sa taksama izlazi negde oko 500 evra, naravno ukoliko posedujete građevinsku dozvolu.
Sa papirologijom koja je potrebna za nekretninu smo završili.
Ali tu je još neka propratna dokumentacija za koju je potrebno izdvojiti do 1500 evra.

U to spada:

  • predugovor;
  • ugovor;
  • overa ugovora;
  • sudske takse;
  • upis hipoteke;
  • osiguranje kredita.

Naravno sve ovo je džabe ukoliko vam nacionalna korporacija nije odobrila kredit ali ukoliko jeste idemo dalje.

Za kupovinu nekretnine vam je potrebna i kapara bez koje vam niko neće dati papire nekretnine. Kapara je sredstvo pomoću kojeg vi garantujete da ste ozbiljan kupac.
Kada ste sve ovo obavili kako treba i dobili odobrenje to vam je isto kao da ste dobili na lutriji!
Ako vam kojim slučajem ne uspe kod nacionalne korporacije, a želite baš tu nekretninu, postoje banke koje daju kredite bez osiguranja ali su vam stope kreditiranja duplo skuplje.

Zaključak

Ovo je upravo opis sa terena, surova realnost o kojoj se ne govori baš često. U svim onim šarenim reklamama sa nasmešenim licima nema ovoga. U suštini ovo i nije tako strašno, posle godina rada za ekipu iz Inter Agenta je to svakodnevnica. Lenji državni službenici i nedovoljno obučeni bankari dodaju svemu tome jednu posebnu notu, dramu dovoljno kvalitetnu za pozorišne komade ali i filmsko platno. Naravno ima izuzetaka bez kojih ova gore pomenuta procedura ne bi bila izvodljiva ili bi bila u rangu ,,Nemoguće misije„!

Zato se pre same ove pustolovine dobro naoružajte živcima ili to prepustite obučenim profesionalcima.