Relativno besmrtanPročitao sam post na blogu www.sonayreona.wordpress.com  na temu: ,,Šta bi sre radili da ste kojim slučajem besmrtni?„, vrlo interesantna tema koja me je podstakla na razmišljanje. Šta je zapravo besmrtnost je filozofsko pitanje kojim su se bavili ali i bave najveći umovi koji su ikada hodali ovim svetom. Ja se ne bih osvrtao na to šta je ona konkretno već kako bi uticala kada bi smo mi, ljudi postali besmrtni u ovom sadašnjem fizičkom obliku. Da li ćemo u koliko budem tehnološki omogućili sebi besmrtnost, odnosno u koliko budemo sebi makar produžili životni vek, da li će nas i tada pritiskati teret hegemonije, ubijanja, mržnje, ljubomore. Da li ćemo i tada biti sebični ili proširiti vidike?

U knjizi ,,Prvorođeni“ pisaca Artur Klarka i Stivena Bakstera govori se o bićima kojima je životni vek mnogo duži od postojanja našeg sunčevog sistema, njihova tehnologija i znanje je za nas kao magija, nepomljivo našem umu. Iz ugla ljudskog bića oni su besmrtni ali su zapravo smrtni koliko i mi samo što njima ,,životni vek“ ima potpuno drugačije značenje. Uopšte i pojam vremena je subjektivna stvar, iz ugla leptira mi smo besmrtni.

Duša u mašini

Knjiga ,,Poslednja teorema“ pisci Artur Klark i Frederik Pol, šta da vam kažem Klark je moj omiljeni pisac, govori se o ,,pothranjivanju duše u mašinu“. Po meni to je jako interesantan koncept besmrtnosti. U knjizi se opisuje procedura u kojoj se ubrzo posle umiranja tela, elektronski signali iz mozga se prenose u mašinu u kojoj se prave dve kopije jedna ide u takozvano ,,skladište“ a druga u mašini u kojoj ta osoba nastavlja život. Inače pisao sam o toj knjizi ,,Poslednja Teorema – Pogled u budućnost?“. Zamislite tu mogućnost da uživo popričate sa nekim koje živeo pre 200 godina, da vam on iz svog ugla iznese poglede na određene delove istorije koji su vama interesantni ili o ljudima koji su vedrili i mračili a kojima je on bio savremenik.

Doktor Manhattan

Ako niste već gledali film Wachman preporučujem da ga pogledate. U tom filmu postoji jedan interesantan deo u kome posle nesreće u laboratoriji poznati fizičar dobija moglo bi se reći božanske moći. Kako vreme prolazi on se sve više i više udaljava od onog što ga je činilo čovekom. Njemu je sada otići u svemir kao šetnja po prelepom parku, više nije zainteresovan za život sa ljudima, za život koji je ranije imao. Sada se okrenuo istraživanju svemira i njegovih tajni. Zbog svojih moć, svoje besmrtnosti on je izgubio sve ono što ga je činilo čovekom ali je na kraju ipak shvatio kakvo je to čudo zvano ,,život“.

Zaključak

Pitanje je zapravo koliko i želimo biti besmrtni. Kako bi smo znali šta je život, šta je lepota življenja, kako ceniti život i kako biti čovek ako bi smo bili besmrtni? Ako bi to i ostvarili onda bi verovatno bili sebični i uskratili mnogima, koji bi došli posle nas na ovome svetu, uskratili bi im da dožive lepotu življenja, uživanja u životu. Nekako je sve to povezano, šta je dan bez noći, zima bez leta ,jesen bez proleća? Kako bi smo znali šta je život bez smrti?