Ovakav odgovor nisam očekivao – Sponzorisani tekstovi

 

 

Upravo je ovakav utisak na mene ostavila prepiska koju sam imao sa čovekom koji sebe predstavlja kao direktora marketingа jedne kompanije. Imao sam vrlo pozitivno iskustvo sa njima te sam im ponudio saradnju u vidu pisanja teksta. Ja sam napisao da su sada u trendu sponzorisani tekstovi, smatram da jedna kompanija koja drži do sebe mora imati makar jedan takav tekst.. Ali ono što mi je odgovorio me je iznenadilo:

[symple_box color=”black” fade_in=”false” float=”center” text_align=”left” width=””]
Znam, to je trend koji forsira i V….ić, “piši da ne bi radio” jer ako radiš posao može propasti a ako pišeš niko ne može izmeriti tvoj uticaj ko se ne bavi tim poslom. Nemoj upasti baš u tu dubiozu, ranije su nam nudili saradnju blogeri koji su u realnosti potpuno neuticajni, da ne navodim imena – a to vrlo poznata imena… Alternativa je da sam stvoriš svoj biznis, ideja je hiljadu, samo treba biti istrajan.
[/symple_box]

Pa zar pisanje tekstova i uzimanje para nije jedna vrsta biznisa? Da li pisanje sponzorisanih tekstova ne predstavlja jednu vrstu pravog posla? I stvarno mi nije jasno kako pisanje tekstova nije ,,pravi” posao. Baš me interesuje šta je to ,,pravi” posao? Da li pravi posao iziskuje isključivo korišćenje sirove snage? Ja već pet godina imam ,,pravi” posao ali nisam znao da iako to što radim donosi određenu zaradu a odstupa od svakodnevnih aršina, se ne gleda kao na ,,pravi”, ozbiljan biznis.

I tako u finom i kulturnom razgovoru se nametala teza da su blogeri eto krvopije koje se služe uspehom firme kako bi od njih icedili nešto novca.

Ja se svakako nisam složio sa ovim i tu se naš razgovor završio. Smatram da zapravo u saradnji blogera i kompanija dobijaju svi a najviše čitaoci, prava vin-vin situacija. Zašto? Pa pre svega zbog toga što se od blogera mogu dobiti detaljnije, verodostojnije informacije, kakve flajer ili reklama ne mogu pružiti. Da ne govorim o tome da većina blogera, drže do svog obraza, integriteta te će se i sami dobro uputiti, pre nego što budu postavili svoj post.

Ali znate kako svako ima neki svoj pravac po kome vodi svoju kompaniju, tako i oni. To je sasvim legitimno ali nekako mi je bilo čudno da od jedne kompanije koja se bavi online prodajom, pa sam bio inspirisan da sa vama podelim ovo moje iskustvo.

 

Ostanite još malo i pročitajte:

 • Negoslava Stanojevic

  Pitam se, samo, šta li on to “radi” kada na ovakav način predstavlja one koji ga plaćaju.

 • Pa lik ti je lepo rekao. Ne znam gde si mislio da pises na njegovom ili svom blogu? Ako si mislio na svom, nakon nekoliko placenih postova verodostojnost tvog bloga krece ka nuli. Jer ako ti pises za pare, napisaces samo lepe stvari, sto mozda ne odgovara istini.

  Ima tu jos stvari al aj da zapocnemo komunikaciju 🙂

 • @negoslavastanojevic:disqus ne znam stvarno, možda im je takva poslovna politika.

  @Mojsilovic:disqus Ja sam ga tako shvatio, kao što sam u tekstu napisao. Gledaj ako bih pisao, u tekstu bi predstavio pozitivne ali i negativne stvari u koliko ih naravno ima. Ja ne želim da zbog jednog posta izgubim poverenje, kredibilitet. Naravno. pisao bih na svom blogu. A kada pogledaš zašto ne? Ako sam ja zadovoljan uslugom i to želim podeliti sa čitaocima, zašto oni meni ne bi uzvratili. Ipak je to marketing. 🙂

  Dobro došao 🙂

 • Cha

  Jel ovaj realan, pa nek pogleda malo postove Hufington post, Coca cola, Mcdonalds itd. pa kad se oni drze politike sponzorisanih tekstova, sta onda treba mali ili srednji biznis da radi. Verujem da covek ili ima preko 50 god i nije u trendu, ili je kupio diplomu marketing menadzera.