Miloš Miladinović Priče iz života Ne razumem ali vidim

Ne razumem ali vidim 

Pokušavam da shvatim šta je to sa našim ljudima, kada su postali tako hladni i ravnodušni prema svemu ostalom osim onog što njih lično ne pogađa. Zaista se trudim da shvatim jednog lekara zbog koga devojka koja je bila potpuno zdrava posle porođaja završi u budnoj komi ili policajca koji ,,zažmuri“ na destruktivno ponašanje pojedinaca, dece koja u njegovoj neposrednoj blizini uništavaju našu imovinu. Onda pročitam ovaj naslov u novinama: ,,Pročitajte potresnu poemu o zaklanom mladiću iz Niša!”, šta da napišem, njega više nema. Pa onda pročitam: ,,Otac devojke čijem ubici je presuda poništena: Srbijo stidim te se!”.


Trudim se da shvatim te ljude, hej sudija, pa to je moć, to je zvanje, to je ugled, čast, u uređenoj državi. Nekada mi se čini da se zapravo igramo države, da su predstavnici zakona zapravo glumci kao i službenici po ostalim državnim institucijama. Ali ne mogu da shvatim te ljude, da li posle određenog broja godina ,,otupe“, da li zbog toga pojedini lekari postaju mesari? Da li je zakon takav da su policajcu vezane ruke, da šta god treba da uradi mora da se prvo dobro zamisli da to nije nečiji ,,štićenik“ zbog koga će sutra dobiti ,,ukor“ ili otkaz? Nekada se zapitam da li su to ljudi, da li su ikada imali nešto ljudsko u sebi? Zašto se tako ponašaju? Ko je kriv? Da li su za ovo možda krive ,,devedesete“ odnosno ono što su nam uradili tada? Kako da ovo promenimo, imamo zakone koje niko ne poštuje. Sećate se ovog: ,,VELIKA IVANČA: FBI upozorio na moguć masakr u Srbiji” ? A šta ako bih vam rekao da u komšiluku imamo čoveka koji ima crno na belo da je psihički oboleo. On teroriše ceo komšiluk imamo probleme sa njim ali o tome pisaću detaljnije u novom postu.

Šta ako se ,,Velika Ivanča“ ponovi?

Da li će i tada krenuti lavina izjava, čuđenja, analiza kao u Velikoj Ivanči dok su se porodice opraštale od najbližih?

Kako napraviti dobru preventivu, kako naterati lekara, sudiju, policajca a i sve ostale u ovoj zemlji, da pre svega poštuju svoju državu u koju su izgubili poverenje, prema kojoj se ponašaju da su kao tu privremeno? Da li je kaznena politika u kombinaciji sa obrazovanjem dovoljna da bi se naš sistem, naše vrednosti vratile? Da li smo toliko otišli daleko u prihvatanju vrednosti koje na naše društvo vrlo loše utiču. Da li polako prihvatamo onaj najgori deo kapitalizma u kome se sve gleda kroz novac? Da li postajemo potrošačko društvo?

Post sa puno pitanja, bez odgovor. Mada imam osećaj da svi znamo kuda ovo vodi i da nam imamo dve opcije.  Prva je da pustimo da nas struja odnese i da to bude naš kraj ili da se udružimo i da joj zajedno prkosimo dok to god bude bilo moguće.